2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/costa-rica-es-lengyelorszag-megy-vb-re-2315836/

Costa Rica és Lengyelország is megy a vb-re

A hollandoknak és a bosnyákoknak óriási csodára lenne szükségük a kijutáshoz
Mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött a világ labdarúgása, folyamatosan zajlottak és kedd estig zajlanak is még a világbajnoki selejtezők. Bővült a már biztos résztvevők listája, ám Európában és a többi zónában is sok kérdőjel maradt a hajrára.

A sokáig csodált hollandok a jelek szerint megint lemaradnak. Az európai A csoportban nagyon szurkolhattak a bolgároknak, akik ennek ellenére kikaptak hazai pályán Franciaországtól, így hiába gyűjtötték be a három pontot Fehéroroszországban, kilátástalan helyzetbe kerültek: csoportelsők már nem lehetnek, a pótselejtezőt érő második helyhez pedig holnap hét (!) góllal kellene legyőzniük a svédeket, amire nagy tétben nemigen érdemes fogadni. A franciák sikerére a fehéroroszok ellen annál inkább, itt csak a csoda tudná megváltoztatni a mostani sorrendet.

A C csoportra nem érdemes sok szót vesztegetni.Vasárnap este kialakult a végeredmény, ám erre a fordulóra nem maradt nyitva lényeges kérdés, már csütörtökön kiderült, hogy a németek jó szokásukhoz híven ezúttal is utazhatnak a vb-re, Észak-Írország pedig nagy valószínűséggel pótvizsgázhat (a kilenc második helyezett közül a legkevesebb ponttal rendelkező kiesik).

Ígér viszont némi izgalmat a D csoport, amelyben pénteken Szerbia kikapott Ausztriában, és így nem tudta véglegessé tenni a csoportelsőségét. Ez aligha okoz gondot ma otthon Grúzia ellen, az izgalmat a Wales–Írország találkozó jelenti, amelyen a házigazdának egy pont is elég a második helyhez, de ezt nem lesz könnyű megszereznie.

A lengyelek vasárnap könnyű helyzetben várták Montenegrót, hiszen hazai pályán csak arra volt szükségük, hogy ne kapjanak ki, ám ők biztosra mentek, nyertek, és ezzel ők is ott lesznek a vb-n. A dánok így akár ki is kaphattak volna otthon a románoktól, ám szereztek egy pontot, és meglett a második helyük.

Fotó: MTI/Bartlomiej Zborowski

A lengyel Lewandowski elbírt a túlerővel

Megszületett a végeredmény az F csoportban is, amelyet Anglia már csütörtökön megnyert, mögötte a szlovákok, a skótok és papíron a szlovénok is reménykedhettek a második helyben. Végül Szlovákia lett a befutó, mert ahogy várható volt, megverte Máltát, Skócia viszont nem tudott nyerni Szlovéniában. A G csoportban az olaszok megtették azt a szívességet a spanyoloknak, hogy csak döntetlent játszottak Torinóban Macedóniával, így minden esélyük elúszott az egyenes kijutásra, viszont a második helyüket a mai utolsó kör előtt már senki sem fenyegeti a ma sorra kerülő zárófordulóban.

Őrült meccset vívott egymással Bosznia-Hercegovina és Belgium szombaton, mindkét csapat vezetett, és ebből a már biztos kijutóként pályára lépő belgák jöttek ki jobban. A bosnyákok ezt bánhatják, ugyanis már csak úgy érhetnek fel a második helyre, ha ők nyernek Észtországban, ami még rendben lenne, ám a görögöknek otthon ki kellene kapniuk a pont nélkül álló Gibraltártól…

Finnország kikaparta a gesztenyét Izlandnak, ugyanis döntetlent ért el Horvátország vendégeként. Persze az izlandiak sem voltak tétlenek, idegenben ütötték ki Törökországot, és ha ma otthon legyőzik Koszovót, akkor történelmük során először részt vehetnek egy világbajnokságon. A horvátok pedig mennek a nagy vetélytárs Ukrajnához, és ha nem szereznek pontot, ők csak a televízióban nézhetik a jövő nyári tornát.

Más kontinensek is gazdagították a már biztos résztvevők listáját: Afrikából Nigéria, a CONCACAF zónából pedig Costa Rica iratkozott fel rá.

Világbajnoki selejtezők, Európa (eddig nem közölt eredmények).

A csoport: Fehéroroszország–Hollandia 1-3, Bulgária–Franciaország 1-0, Svédország–Luxemburg 8-0, az állás: 1. Franciaország 20, 2. Svédország 19, 3. Hollandia 16… C csoport: Németország–Azerbajdzsán, Csehország–San Marino, Norvégia–Észak-Írország, valamennyi találkozó lapzártánk után ért véget. D csoport: Ausztria–Szerbia 3-2, Írország–Moldova 2-0, Grúzia-Wales 0-1, az állás: 1. Szerbia 18, 2. Wales 17, 3. Írország 16… E csoport: Dánia–Románia 1-1, Kazahsztán–Örményország 1-1, Lengyelország–Montenegró 4-2, a végeredmény: 1. Lengyelország 25, 2. Dánia 20… F csoport: Litvánia–Anglia 0-1, Szlovákia–Málta 3-0, Szlovénia–Skócia 2-2, a végeredmény: 1. Anglia 26, 2. Szlovákia 18… G csoport: Olaszország–Macedónia 1-1, Liechtenstein–Izrael 0–1, Spanyolország–Albánia 3-0, az állás: 1. Spanyolország 25, 2. Olaszország 20… H csoport: Ciprus–Görögország 1-2, Bosznia-Hercegovina–Belgium 3-4, Gibraltár–Észtország 0-6, az állás: 1. Belgium 25, 2. Görögország 16, Bosznia-Hercegovina 14… I csoport: Horvátország–Finnország 1-1, Koszovó–Ukrajna 0-2, Törökország–Izland 0-3, az állás: 1. Izland 19, 2. Horvátország 17 (13-4), 3. Ukrajna 17 (13-7).

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!