2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/budapesten-lep-fel-az-orosz-teniszikon-2204971/

Budapesten lép fel az orosz teniszikon

Andrej Rubljov a múlt héten még Rafael Nadallal játszott negyeddöntőt a US Openen
Péntektől vasárnapig a Kopaszi-gát ad otthont az oroszok elleni tenisz Davis-kupa-párharcnak, amelynek tétje a világcsoportba jutás. Az oroszok egyik legjobbja, Andrej Rubljov három éve megnyerte a junior-Roland Garrost, jelenleg a 37. a világranglistán. Fucsovics Márton szerint Rubljov salakon sebezhető, ráadásul egy-két hiba után elbizonytalanodik. „Erre is alapozhatunk, meg a saját játékunkra” – tette hozzá a magyar listavezető.

„Azt szeretném, ha nem úgy érvényesülne a papírforma, ahogy azt a világranglista mutatja” – felütéssel kezdte az esélylatolgatást Köves Gábor. „Győzni jöttünk Budapestre!” – mondta az oroszok korelnöke, a 37 éves Konsztantyin Kravcsuk. Mondhatta volna Mihail Juzsnij is, aki korábban kétszer játszott US Open-elődöntőt, vagy akár Jevgenyij Donszkoj, aki idén Roger Federert is legyőzte.

De nem, az oroszok otthon hagyták a tapasztalt játékosaikat, fiatalokkal készülnek bevenni Budapestet. Közülük is a legnagyobb ígéret a 19 éves Andrej Rubljov. A langaléta torzonborz szőkeség három éve megnyerte a Roland Garrost a juniorok között, a múlt héten a világelső Rafa Nadallal teniszezett a US Open centerpályáján, de nem bírt vele. „El sem tudom mondani, mekkora élmény volt a példaképem ellen játszani. Bár elég öreg vagyok már ahhoz, hogy csak úgy dobálózzak a szavakkal, 19 évesen nincs szükségem példaképekre. A magam útját járom” – szögezte le a moszkvai tinédzser.

Rubljov nem tudta megnehezíteni Nadal dolgát New Yorkban, igaz, ezt senki nem várta el tőle. Egyelőre szerényen, de nagy léptekkel menetel a világranglistán. A gyerekkora másik bálványától mindig szívesen fogad tanácsokat. „Marat Szafin játéka lenyűgözött, őt utánoztam gyerekként. Bámulatos, hogy milyen eredményei voltak, még mindig megtiszteltetésnek veszem, ha tanácsokat ad. Legutóbb, Barcelonában az adogatásfogadásaimról ejtettünk szót.

A vendégeknek is elkél a melegítőfelső a Kopaszi-gáton

Fotó: Mirkó István

A vendégeknek is elkél a melegítőfelső a Kopaszi-gáton

Azt javasolta, hogy legyek sokkal türelmesebb, és nyugodtan helyezkedjek hátrébb az alapvonaltól” – dicsekedett a fiatal orosz. Rubljov sportos családból származik: édesanyja teniszedző, korábban Anna Kurnyikovát készítette fel, az édesapja profi ökölvívó volt, jelenleg restaurátorként dolgozik. A gyerek soha nem akart az édesanyjával edzeni, pedig a teniszvilágban nem példa nélküli, hogy egy férfinak női edzője van: Amelie ­Mauresmo egy időben Andy Murray trénere volt. Hasonló felállás szóba sem jött Rubljovéknál. „Nagyon szeretem az édesanyámat, de nem akartam összekeverni a szerepeket. Jobb ez így, maradjon ő az anyukám, és ne legyen az edzőm” – indokolt a fiatalember.

A roppant tehetséges orosz ellen jól megy a magyaroknak. A legjobb magyar, Fucsovics Márton tavaly legyőzte egy barcelonai salakpályás ATP-versenyen 7:6, 6:7, 6:3-ra. Második számú játékosunk, Balázs Attila szintén salakon, az idei umagi versenyen két szettben múlta felül Rubljovot, aki aztán szerencsés vesztesként folytathatta, s meg sem állt a tornagyőzelemig.

Fucsovics Mártont kérdeztük, mi lehet a fegyver a fiatal orosz ellen. „Rubljov elsősorban kemény pályán erős, igaz, ott nagyon veszélyes. Salakon sokszor felszálló ágban üti meg a labdát, nem elég türelmes. A kemény tenyereseivel próbál dominálni, de egy-két hiba után elbizonytalanodik. Erre is alapozhatunk, meg a saját játékunkra” – Fucsovics jelezte, a kisebb sérülése már a múlté, két napot hagyott ki, de már gőzerővel készül. A magyar válogatottban a 113. helyen kiemelt Fucsovics Márton mellett Balázs Attila (164.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombor (677.) és Borsos Gábor (902.) szerepel, az oroszok részéről Rubljovon kívül Karen Hacsanov (32.), Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.) játszik majd. A párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt. A párharc sorsolását csütörtökön 11 órától a Spoon rendezvényhajón tartják.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!