2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/bizonyitott-az-uj-generacio-1956676/

Bizonyított az új generáció

A szereplők cserélődnek, az eredményesség változatlan. A magyar kajak-kenu válogatott tíz arannyal, három ezüsttel és három bronzzal végzett a plovdivi Eb éremtáblázatának élén. Az olimpiai programban szereplő számokra szűkítve is parádés a mérleg: öt első, két második és egy harmadik hely. Az évtizedes hagyománynak megfelelően hölgyeink remekeltek, de a férfi kajakosok is kitettek magukért, s hogy Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak cseppnyi oka se legyen az elégedetlenségre, két érmet férfi kenusaink is hoztak.

Női kajakosaink a nyolc versenyszámukból hatot is megnyertek – úgy, hogy különböző okok miatt a kontinensviadalról hiányzott a tavalyi komplett olimpiai csapat. Janics Natasa visszavonult, Kozák Danuta már édesanya, Csipes Tamara heteken belül követi eme örömben, Szabó Gabriella erre az idényre nem tudott rendesen felkészülni, Fazekas Krisztina pedig az Eb-re nem, csak a vb-re jutott ki.

Hölgyeink közül négy fiatal, Lucz Dóra (22 éves), Farkasdi Ramóna (23), Hagymási Réka (23) és Szabó Ágnes (22) is Plovdivban debütált felnőttvilágversenyen. Farkasdi és Hagymási a klasszikus „utánpótlás”, avagy felhozó számban, K–2 1000 méteren győzött, Lucz pedig mindjárt két olimpiaiban: K–1 200-on és a négyessel ötszázon. Bravúr a javából! A négyessel (Medveczky Erika, Takács Tamara és Vad Ninetta társaként, vezérevezősként) úgy rajtolt, hogy azt még rutinos társai is megdicsérték, a sprintszámban pedig ez alapfeltétele volt a győzelemnek, hiszen dán riválisát csupán négy századdal előzte meg. „Nagyon örülök a sikernek, mert a döntőben mindenki ott volt, aki Európában számít” – nyilatkozta boldogan az Eb-n befutott ifjú klasszis.

Női kajaknégyesünk új összeállításban is verhetetlennek bizonyult

Takács Tamara, aki már a tavalyi Eb-n letette a névjegyét két ezüstéremmel (ezren egyesben és párosban), és az idei válogatókon a hazai mezőny fölé nőtt, a nehezebb utat járta, K–1 500-on nagyon beragadt, majd egy hajó hátrányból iramodott a többiek után. „Kicsit belehúztam a rajtgépbe, mert eddig mindig gyorsan ellőtték, most azonban kivártak, így visszalökött. Az volt bennem, ha tavaly Dana (Kozák Danuta – a szerk.) is tudott úgy Eb-t nyerni, hogy egy hajó hátrányt kapott a rajtban, akkor nekem is ezt kell csinálnom” – nyilatkozta boldogan a kánikulából vasárnap délelőttre hirtelen őszire forduló, hideg, esős időben. Bodonyi Dóra is duplázott, ő szólóban ezer és ötezer méteren oktatta a mezőnyt.

Női kenusaink sem akartak lemaradni. Kétszáz egyesben Takács Kincső második, ugyanő ötszáz kettesben Balla Virággal első lett. Férfikenuban a felbomlott kenus duó két tagja, Vasbányai Henrik és Mike Róbert külön utakon nem tudott érmet szerezni, kettő így is jutott a szakágnak, egy bronz Hajdú Jonathán és Fekete Ádám (C–2 200), valamint egy ezüst Varga Dávid (C–1 5000) révén.

A férfi kajakosoknál is remekelt az új generáció. Kopasz Bálint egyesben ötszázon és ezren is harmadikként ért célba. Nádas Bence és Tótka Sándor pedig ötszázon kettesben, valamint Molnár Péterrel és Mozgi Milánnal kiegészülve négyesben is győzött. Utóbbi diadal különösen értékes, ne feledjük, a férfikvartettek Tokióban már ezen e távon versengenek.

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: Minden eddiginél fontosabb a nukleáris kísérletek tilalma

Szijjártó Péter azt kérte azoktól az országoktól, amelyeknek jelentős nukleáris kapacitásai vannak, hogy írják alá és ratifikálják az egyezményt.

Poszt-trauma

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!