2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/az-ut-es-cel-fontos-2675218/

Most az út és a cél is fontos

A kapitány állítja, felkészült csapattal várja a kézilabda Európa-bajnokságot
Talán nem túlzás, a férfi-kézilabdaválogatott rögtön belecsap a lecsóba az Európa-bajnokságon. Ljubomir Vranjes legénysége ma este az olimpiai bajnok Dánia ellen kezdi meg szereplését a horvátországi tornán. A kapitánynak kellemes emlékei lehetnek a rendező országról, mi tavaly legyőztük a dánokat a vb-n. Ha csak ezen múlna a siker, máris beljebb lennénk. Ennél kicsit összetettebb a kérdés.

Találós kérdésnek is megteszi: ki a magyar válogatott stábjában a legsikeresebb Eb-szereplő? Nem érdemes sokat töprengeni a válaszon, a megoldás nem más, mint a szövetségi kapitány. Ljubomir Vranjes a svéd válogatottal 1998 és 2002 között zsinórban háromszor győzött. Nekünk, magyaroknak jó ómen lehet, hogy a három Eb egyikét, a 2000-es tornát Horvátországban rendezték. Vranjes kapitányként tér vissza a sikerei helyszínére.

– Felejthetetlen élmény volt játékosként részt venni a világversenyeken, hatalmas megtiszteltetést jelentett, hogy kiváló csapattársaim mellett szerepeltem közel egy évtizeden keresztül. Amióta edzősködöm, már nem tudom az összes meccsünket felidézni. A horvátországi Eb kapcsán sem egyetlen mérkőzés jut eszembe, nem egy tetőpontra gondolok, inkább a megtett út jut az eszembe. Az a remek, felszabadult hangulat, ami akkor jellemezte a svéd válogatottat. Most, immár edzőként is ennek a kialakítására törekszem a magyar csapat élén. A játékosoknak is azt mondom, hogy az út a fontos, ha mindennap fejlődni akarnak, és ezért mindent meg is tesznek, akkor könnyebben érnek el a célig – mondta lapunknak Ljubomir Vranjes.

A tavaly kinevezett kapitány először Dánia ellen vezetheti az úton a játékosait. A dán válogatott az olimpiai cím védője, legjobbjai német és francia elitklubokban játszanak. Vranjes tudja, hogy nem a magyarok a mérkőzés esélyesei, de ez nem jelent semmit. – A horvátok, a franciák, németek, spanyolok és a dánok küzdhetnek eséllyel a helyosztókon. Mi megpróbáljuk megnehezíteni a nagyok dolgát. A dánok stílusa közel áll a svédekéhez, akik ellen kétszer is játszottunk az elmúlt hetekben. Minden meccsen százszázalékos állapotban kell lennünk, és én tudom, hogy képesek vagyunk erre. Jól sikerült a felkészülés, sokat fejlődött a csapat az utóbbi időben – jelezte a kapitány.

Fotó: Mirkó István

Ljubomir Vranjes (balra) filozófiai alapokon trenírozza válogatottját a ma esti Eb-rajtra

A dánokat tavaly 27-25-re sikerült legyőzni a franciaországi vb nyolcaddöntőjében, azóta több meghatározó játékos, például Nagy László is elköszönt a válogatottságtól. A kapitány nem félti az újakat. – Hogy ki lehet a legkellemesebb meglepetés? Szerintem Ricsinek (Bodó Richárd, a Szeged balátlövője – a szerk.) jó tornája lehet, ha az elején elkapja a ritmust
– mondta a kapitány.

A Telekom Veszprém irányítója, Lékai Máté már jóval tágabban (?) értelmezi a meglepetés fogalmát. – Engem senki sem lepne meg. Mindegyik kerettag képes kiemelkedő teljesítményre, ez kiderült a közös gyakorlások során. Minden előfordulhat az Eb-n. Persze az esélyek alapján a dánok és a spanyolok előttünk járnak, de nem írnám le a csapatot – szólt az optimista Lékai.

A papírforma szerint nem a mai, dánok elleni (20.30; tv: M4) mérkőzés dönt a továbbjutásról. Korábban jeleztük, hogy minden csoportban négy együttes szerepel, s közülük három jut tovább a középdöntőbe. Az erőviszonyok alapján a jövő szerdai Csehország elleni találkozón dől el, hogy folytathatja-e a válogatott, vagy három ­me­ccs után búcsúzik a tornától.
Hogy is mondta Vranjes? Az út a fontos, és ha az megvan, a cél is könnyen elérhető. Ennek jegyében várjuk a további fejleményeket.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!