2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/atsiklottak-az-izraeliekhez-2660803/

Átsiklottak az izraeliekhez

Szőllőséknek és a síszövetségnek is kielégítő megoldás a honcsere
A phjongcshangi téli olimpia közeledtével a magyar sísport reményei a négy éve, Szocsiban hetedik helyezett Miklós Edit, s talán Samsal Dalibor szerepléséhez kötődnek. Csakhogy rajtuk kívül is vannak ígéretes sízőink, akiknek azonban nem feltétlenül jut a fellendülés áldásaiból. Ilyenek a Szőllős testvérek – Benjamin, Barnabás és Noa –, akik a jövőben izraeli színekben versenyeznek. Van, aki ezt sísportunk veszteségeként éli meg, az érintettek mégis állítják: ez a legjobb megoldás.

A Szőllős gyerekek közül a középső, az akkor 17 éves Barnabás a 2016-os lillehammeri ifjúsági téli olimpián műlesiklásban hetedik lett, amire idehaza sokan felkapták a fejüket. Szőllősék régóta rosszban voltak a Magyar Síszövetséggel – az édesapa a kilencvenes években maga is sikeres síző volt, izraeli színekben versenyzett, majd később edzősködött is –, s nehezményezték, hogy a szövetség inkább a Horvátországból honosított Samsal Dalibort menedzseli Barnabás és Benjamin helyett. (Noa, a kislány még mindig csak 15 éves.)

Hosszú hónapokon, éveken keresztül folyt a pengeváltás Szőllősék és a szövetség között, mígnem a 2016-os magyar bajnokságon nemcsak hogy nem engedték rajthoz állni a fiatalokat, hanem kétéves eltiltással is sújtották őket hamis orvosi igazolás felhasználása miatt.

A három gyermek (balról jobbra: Barnabás, Noa és Benjamin) semmiről sem tehet

Fotó: Facebook

A három gyermek (balról jobbra: Barnabás, Noa és Benjamin) semmiről sem tehet

„Az igazolást a magyar síválogatott keretorvosa töltötte ki, csakhogy ez valóban nem szabályos orvosi igazolás volt. Mindenre gondoltunk, csak arra nem, hogy emiatt két évre elmeszelnek bennünket” – mondta lapunknak Szőllősné Deák Dóra, a három ifjú síző édesanyja.

Kaszó Klára, a szövetség akkori ügyvezető elnöke szerint az ügy jóval komolyabb ennél. „A sízés veszélyes üzem, ha valamelyik gyermeknek baja esett volna, magától értetődően a szövetséget veszik elő, hogy miért engedte érvényes orvosi nélkül a lejtőre a versenyzőt. Ne szépítsük, közokirat-hamisítás történt.

Nem azt állítom, hogy szándékosan, szerintem Szőllősék egyszerűen lusták voltak kivárni a Sportkórházban azt a két órát, amennyi idő alatt el lehet intézni egy sportorvosit.”

Summa summarum, egy idő után már tarthatatlanná vált az egyébként jelenleg is Ausztriában – az alsó-ausztriai Waidhofen an der Ybbsben – élő és iskolába járó Szőllős gyerekek helyzete, amelyről elsőként a 24.hu számolt be.

„Az izraeli szövetség tárt karokkal fogadott bennünket, megkaptuk az állampolgárságot, de arról szó sincs, hogy pénzeső zúdult volna ránk. Továbbra is magunk menedzseljük és finanszírozzuk a gyerekek sportolását, csak most nem Magyarországnak, hanem Izraelnek hozzák a FIS-pontokat. Barnabás már el is indul új hazája képviseletében a közeli napokban a davosi ifjúsági világbajnokságon” – mondja az édesanya.

S hogy mindez mekkora veszteség a magyar sísportnak? „2018-ban talán még az lesz, de egy év múlva már nem biztos, mert a felnövekvő új generációnak vannak roppant tehetséges, sokra hivatott tagjai. Egyébként szövetségünk cseppet sem hanyagolta el Szőllőséket, 2016-ban például tízmillió forintos támogatásban részesültek” – állítja Kaszó Klára.

„A tízmillió igaz, csakhogy az nyolc évre visszamenőleg volt az eredményességi támogatás, és úgy már nem olyan rettenetesen nagy pénz – magyarázza Szőllősné Deák Dóra. – Utólag azt kell mondanom, hálával is tartozunk a magyar szövetségnek, mert megkönnyítették a honváltást, és abban is segítettek, hogy ne vesszenek el a gyerekek ranglistapontjai. Félre ne értsen, nem akartuk elhagyni Magyarországot, de ha már így alakult, tagadhatatlanul jobban jártunk. Azt hiszem, ez a megoldás mindenki számára kielégítő.”

Főleg, ha az új generáció beharangozott berobbanása valóban olyan sikeres lesz…

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!