2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/allocsillagok-es-ifju-titanok-sikerre-ehes-elegye-1935346/

Állócsillagok és ifjú titánok sikerre éhes elegye

A 17 éves Milák Kristóftól a 31 éves Cseh Lászlóig roppant széles férfi úszóink spektruma
Mennyire gazdag a magyar úszósport férfiszegmense? Csak annyira, hogy a pillanatnyilag legmagasabbra taksált versenyzőnk, a saját számában a világranglista második helyezettje nem jut szóhoz kedvenc távján, ugyanis akad nála két jobb. A derékhad szélesebb, mint a hölgyeknél, Hosszú Katinkához mérhető kimagasló favorit azonban nincs.

Ne legyünk álszentek, a sportágfejlesztési támogatások rendszerének négy évvel ezelőtti bevezetése jelentős mértékben hozzájárult bizonyos sportolói pályafutások meghosszabbodásához. Azok, akik egy-két évtizede még ­22-24-26 éves korukban esetleg beleuntak volna a faltól falig tartó hajnali kilométergyűjtésbe, ma ott maradnak az uszodában, ugyanis kedvenc időtöltésükből meg tudnak élni. A legjobbak nem is rosszul.

Jól emlékszünk még, hogy minden idők egyik legcsodálatosabb úszója, Egerszegi Krisztina 22 évesen a civil életet, majd a családalapítást választotta egy esetleges negyedik és ötödik olimpia helyett, a hozzá fogható klasszis, Darnyi Tamás 26 évesen (ami 1993-ban matuzsálemi kornak számított) vonult vissza, s amikor Kovács Ági 2006-ban, alig 25 évesen még három bronzéremmel ünnepelte hattyúdalát a budapesti ­Eb-n, mindenkinek fennakadt a szeme a döbbenettől, hogy a mellúszás sokszor megkoronázott királynője mi mindenre képes még ebben a korban.

Miközben manapság? Cseh ­László, a magyar, de talán a globális úszósport gigásza idestova krisztusi korba lépve is aranyesélyes valamelyik pillangózószámban, Verrasztó Dávid 29 évesen tör – reális sansszal – élete első világbajnoki címére 400 méter vegyesen, s a 28 éves Gyurta Dániel javában készül a nagy visszatérésre. S nehogy megfeledkezzünk Cseh Laci elnyűhetetlen évfolyamtársáról, az augusztusban a 32. születésnapját ünneplő Financsek Gáborról.
Persze nyilvánvaló, hogy kizárólag anyagi indíttatásból senki fog leúszni napi hat-nyolc kilométert lélekölő tempóban, ha nem szereti azt, amit csinál.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Verrasztó hazai medencében érhet fel végre a csúcsra

Vegyük például Cseh Lászlót. Azóta, hogy 2002-ben a riesai rövid pályás Európa-bajnokságon berobbant a nemzetközi élvonalba, a Kőbánya, majd most már az Eger extraklasszisa minden nagy versenyről hozott haza érmet. Mutasson valaki a jelenlegi mezőnyben olyan aktív úszót, aki tíz év eltéréssel, két különböző számban világbajnok lett! Cseh ilyen: 2005-ben, Montrealban a 400 méter vegyest nyerte meg, két éve Kazanyban a 200 méter pillangót. Összesítésben 12 világbajnoki éremnél tart, közben megnősült, lediplomázott, teljes életet él, elnökségi tag a szövetségben, s olyan megfontoltan és pontosan, visszafogottan nyilvánul meg valamennyi rázós témában, hogy azt a legdörzsöltebb sportdiplomata is megirigyelhetné. Meg lennénk lepne, ha valamelyik pillangózószámban, esetleg mindháromban, ne lépne fel a dobogóra.

Verrasztó Dávid – édesapja, a világbajnok Verrasztó Zoltán szerint – már tavaly, a riói olimpián is dobogóra állhatott volna, de a sebesség megszállottjának (onnan tudom, hogy az autó­szerelő szomszédomhoz hozza aktuális gépkocsiját) lelke roppant finom szerkezet. Talán most rendben lesz, s akkor övé lehet a 400 méter vegyes aranyérme. Vagy az ezüstje. Igaz, ehhez az amerikai Chase Kalisz, valamint egy vagy két japán fenomén is hozzászólhat. Kenderesi Tamás is aranyesélyes, a sors iróniája, hogy adott esetben Cseh Lacit ütheti el az elsőségtől; 200 pillangón a redundancia nevű betegség sújtja a magyar úszást, hogy hirtelenjében Milák Kristófról vagy Biczó Benczéről ne is beszéljünk.
Milákkal, az érdiek 17 éves, 190 centis óriásával el is érkeztünk az ifjú titánok népes halmazához. Akik pár napja a netanyai ifjúsági Európa-bajnokságon hökkentették meg az öreg kontinens szakembereit. Németh Nándor, az egriek ifjú gyorsúszója lehet az új Csik Ferenc (még nem a Duna Arénában, mert itt csak a váltókban indul), Milák őstehetség (a változatosság kedvéért ő nem legerősebb számában, 200-on, hanem 100 pillangón versenyez), Kalmár Ákos 1500 gyorson próbálja meg letenni a névjegyét.
Ne legyenek kétségeink: ezek a vizitkártyák pár év múlva, de talán már most is, kincset érnek…

A magyar férfiválogatott: Kalmár Ákos (1500 m gyors), Rasovszky Kristóf (1500 m gyors), Cseh László (50, 100, 200 m pillangó, 4×100 m vegyes váltó), Gyurta Dániel (100 m, 200 m mell, 4×100 m vegyes váltó), Balog Gábor (50, 100 m hát, 4×100 m mix vegyes váltó, 4×100 m vegyes váltó), Kozma Dominik (100, 200 m gyors, 4×100 m gyorsváltó, 4×200 m gyorsváltó, 4×100 mix vegyes váltó), Bernek Péter (200 m gyors, 200 m hát), Financsek Gábor (50 m mell, 4×100 m mix vegyes váltó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Gyurta Gergely (800 m gyors, 400 m vegyes), ­Bohus Richárd (100 m gyors, 50 m hát, 4×100 m gyorsváltó), Sós Dániel (200 m vegyes), Telegdy Ádám (200 m hát), Takács Krisztián (50 m gyors), Lobanovszkij Maxim (50 m gyors), Milák Kristóf (100 m pillangó, 4×100 m vegyes váltó, 4×200 m gyorsváltó), Németh Nándor (4×100, 4×200 m gyorsváltó, 4×100 m mix vegyes váltó), Holoda Péter (4×100 m gyorsváltó), Márton Richárd (4×200 m gyorsváltó), Grátz Benjámin (4×200 m gyorsváltó), Verrasztó Dávid (400 m vegyes).

 

» Még több cikk a vizes vb-ről itt. 

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!