2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/agyonhallgatott-szekelyfoldi-bravur-2538076/

Agyonhallgatott székelyföldi bravúr

Túljutott a FIBA Európa-kupa csoportküzdelmeinek szakaszán a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapata, s az Olimpiakosz Pireusz elleni egyenes kieséses vigaszágon igyekszik kivívni a nyolcaddöntőbe jutást. Közös pályánk, a Kárpát-medence egyik székelyföldi csúcscsapata fennállása legnagyobb nemzetközi teljesítményére készül.

Őrült mérkőzés végén, ziháló mellel tódult kifelé 2500 ember a Pöstyén elleni, mindent eldöntő mérkőzés után a vadonatúj Sepsi Arénából. Ha korábban bárki is kétségbe vonta az akár 3000 ember befogadására is képes imponáló létesítmény létjogosultságát, a november végi közösségi élmény mindenkit meggyőzött.

A boszniai szerb edző, a három éve Háromszéken dolgozó Zoran Mikes együttese idegbajos találkozón győzte le 64:57-re a szlovákiai Piestanské Cajky csapatát, olyan találkozón, amelyen a többi eredmény szerencsés alakulásának köszönhetően hárompontos győzelem is elegendő volt. A végeredmény kézben tartott találkozóról árulkodik, pedig a negyedik negyed közepén 44:49-et is mutatott az eredményjelző. Innen jöttek vissza a székelyföldi zöld-fehérek, s érték el eddigi legjelentősebb nemzetközi sikerüket.

Legutóbb a 2013–2014-es idényben járt Európában a szentgyörgyi együttes, az akkor szerzett két győzelem viszont csak a csoport negyedik helyéhez bizonyult elegendőnek. Még előtte, a 2000-es évek végén két alkalommal is túljutott a csoportkörön a jogelőd Sepsi BC, de előbb az olasz Cras Basket Taranto, egy évre rá pedig a spanyol CB Zaragoza állította meg.

Fotó: Szigyártó Szabolcs

A légiósoknak is különleges érzés telt hát előtt játszaniuk

Ezzel nagyjából fel is vázoltuk a romániai női kosárlabdázás elmúlt szűk tíz esztendejének nemzetközi mérlegét. Aki azonban azt gondolja, hogy mindenki a tenyerén hordozza a címvédő, az idei bajnokságot is hibátlan teljesítménnyel vezető székelyföldi együttest, súlyosan téved. Egyelőre egyetlen tévétársaság sem tartotta közvetítésre érdemesnek a Sepsi-SIC kupaszereplését, a „mindenható” DigiSport pedig a mérkőzés lehetetlen időpontra való költöztetését kérte egy olyan nemzetközi sorozat esetében, amelynek menetrendjét már a sorsolás pillanatától kőbe vésték.

Ha bosszantó is ez a hivatalos közömbösség, legalább olyan mértékben motiváló is, főleg, hogy a szentgyörgyi szurkolók meccsről meccsre varázslatos hangulatot teremtenek. A két amerikai (Webb és Marshall), két svéd (Fontaine és Hamilton-Carter), egy horvát (Dzankic), egy fehérorosz (Kress) és hat hazai (Gödri-Parau, Kilin, Kovács, Neagu, Stoe­nescu és Hutanu) kosarast felvonultató együttes pedig többnyire meghálálja a ragaszkodást. Az edző felesége, a játékosként még Zakulaként ismert Dragoszlava Mikes a szurkolókkal együtt énekli a székely himnuszt, de férjét is rendre elérzékenyíti a szurkolók feltétlen ragaszkodása.

A csoportküzdelmek után továbbjutó legjobb nyolc csoportgyőztes januárban folytatja a kupaküzdelmet, az ellenfelek pedig a teljesítmény-együtthatók által rangsorolt 9–24. helyezett csapatok közül kerülnek ki. Így jutott az összesítésben 23. Sepsi-SIC-nek a 10. helyezett Olimpiakosz Pireusz, az A csoport második helyezettje ellenfélül.

A december 14-én rendezendő első, majd egy héttel későbbi visszavágó magában hordozza annak esélyét, hogy kivételesen szép karácsonyt ünnepelhessen a sepsiszentgyörgyi kosárlabda-társadalom. Az meg már igazi bravúrt kíván, hogy szövetség és média miként hallgassa majd agyon a román kosárlabdázás történetének legkimagaslóbb kluberedményét.

Magyarok a tizenhatban

Öt magyar klubcsapat – a CMB Cargo Uni Győr, a KSC Szekszárd, a DVTK, a PEAC-Pécs és a VBW CEKK Cegléd – indult az idei kupasorozatban, hárman küzdhetnek a tizenhat közé jutásért, egyikük helye viszont máris biztos a januári folytatásban. A koefficiensek ugyanis egymásnak „szánták” a Győr és a Szekszárd együttesét, a továbbjutóra a Slensa Wroclaw vár. Ha a DVTK túljut az MBA Moszkva gárdáján, a Carolo Basket lesz a következő ellenfél. A Pécs két győzelemmel is a csoportjában ragadt, míg a Ceglédnek esélye sem volt a továbblépésre egyetlen győzelemmel a tarsolyban.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!