2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/a-nagy-dobas-2068351/

A nagy dobás

Kerthelyiség a Karinthy Frigyes úton, fullasztó hőség, este kilenc körül. A nagy képernyős tévéken emitt a Viva, amott az MTV műsora megy, a slágerfolyam teljesen adekvát módon szolgálja ki a tetkós, okostelefonos, enyhén kapatos közönség igényeit. Kollégámmal összenézünk, veszünk egy nagy levegőt, és miközben rendelünk két korsó sört, megkockáztatjuk: „Átnyomná az egyiket az Eurosportra? Hátha látunk egy magyar világbajnoki érmet…”

A pincérhölgy mormog valamit, de azért teljesíti a kérésünket. A közönség enyhén felhördül, de senki sem káromkodik. Márton Anita lök, 18.50, az első sorozat után negyedik. A másodikban 18,89, ezzel momentán ezüstérmes, mögöttem elkapok egy-két mondatfoszlányt. „Te, ez még a végén dobogós lesz!” A kínai Kung verhetetlennek tűnik, magamban elnevezem Queen Kungnak, sajnos azonban az amerikai Michelle Carter is belehúz (19,14), majd az ötödik sorozatban a jamaicai Thomas-Dodd is túldobja a magyar atlétanőt, oda az érem, a kocsma közönsége már teljesen azonosult Anitával, többen szitkozódnak, a fenébe ezzel a balszerencsével. De még egy dobás hátravan, és Anita a végén szokta kivágni a rezet. Csaknem zuhogó esőben, csúszós vasgolyóval.


MTI/Czeglédi Zsolt

Mindegy, az egész kocsma lélegzet-visszafojtva mered a képernyőre, amikor a békéscsabai hölgy utolsó dobásához készül. Repül a nehéz golyó, ki tudja, hol áll meg… 19,49-nél! A tőlem balra ülő két tetovált lábszárú behemót akkorát ordít, hogy rémülten összerezzenek, a csapszék egyetlen hatalmas üvöltés, mindenki a levegőbe öklöz, akik addig meg sem tudták különböztetni a súlylökést a diszkoszvetéstől vagy a gerelyhajítástól, egy csapásra a versenyszám felkent szakértőivé válnak. A pincérhölgy nem győzi kihozni az újabb és újabb köröket, Márton Anita bravúrja nyomán exponenciálisan emelkedik a hely sörfogyasztása. Akik egy órája még a pokolba kívántak bennünket, amiért elintéztük, hogy a zenetévé helyett a sportcsatornára váltsanak, most egy emberként éltetik honfitársnőnket.

Irtózom a pátosztól, de nem tudok másra gondolni: ez bizony a sport csodája!

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!