2017. március 30., csütörtök, Zalán napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/48-as-tornaboseg-1317181/

48-as tornabőség

2026-tól ismét bővül a labdarúgó-vb mezőnye
Immár valóság a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) évek óta dédelgetett terve, a világbajnokság létszámának növelése. A legfelsőbb szerv, a tanács tegnapi döntése szerint 32-ről ráadásul nem is 40-re, hanem mindjárt 48-ra emelkedik a részt vevő csapatok száma 2026-tól kezdve. Igaz, a végső győzelemhez vezető menetelés továbbra is hét mérkőzésből áll, a torna időtartama nem változik.

A labdarúgó-világbajnokságok történeté­ben a 2026-tól esedékes változás a harmadik létszámbővítés. Jellemzően kezdetben az is nehézséget okozott, hogy a tizenhatos létszámot feltöltsék. Dél-Amerikába az európai, Európába a dél-amerikai csapatok vonakodtak elutazni, 1938-ban pedig a történelem vihara sodorta el az egyik résztvevőt, Ausztriát. Selejtezőket ugyan már 1934-től rendeznek, de Európában ennek igazából 1958-ig nem különösebben volt tétje.

Forrás: Reuters

Eshet a hó, fújhat a szél, a FIFA megalomániájának semmi sem szabhat határt

A 16-os létszámot 1982-ben emelték 24-re, majd 1998-ban 32-re. Első hallásra a most elfogadott bővítés túlzottnak és elhamarkodottnak tűnik, mégsem az. Egyrészt 1998-ban a 32 szerencsés résztvevő gárda jobban „lötyögött” a világ labdarúgásának egészéhez képest, mint ahogy 2026-ban a 48 fog. Európában – lásd Izlandot, a Feröer-szigeteket vagy éppen Albániát – a körön kívüli kis csapatok száma leszűkült négyre, ötre (Andorra, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino, esetleg még Luxemburg), de Afrikában, Ázsiában és Közép-Amerikában is egyre sűrűbb a mezőny. 2026-ban aligha lesz olyan pofozógép a tornán, mint amilyen például 2002-ben Szaúd-Arábia volt. Másrészt európai szemmel a 24 csapatos kontinensviadal sokkal tágabb, mint a 48-as világbajnokság, hiszen, nyugodtan kijelenthetjük, utóbbira sem kvalifikálhatja magát 20-nál több ország öreg földrészünkről.

Ráadásul az ügyes lebonyolításnak köszönhetően csak a létszám bővül, a torna időtartama lényegében nem. A 48 válogatottat először 16 hármas csoportba sorolják, a tervek szerint mindegyikből az első két helyezett jut tovább a már a legjobb 32 között kezdődő kieséses szakaszba. Tehát a két döntős a jelenlegi helyzethez hasonlóan ugyanúgy hét meccset vívna. Mondani sem kell, a több csapat nagyobb üzlettel kecsegtet, az előzetes számítások szerint a bevétel csaknem 20 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra ugrana, miközben a költségek ehhez képest elenyészően, 300 millió­val emelkednének.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino a csoportszakaszban továbbá szeretné eltörölni a döntetlent – büntetőkkel dőlne el a végeredmény –, de nem ez a lényeg, hanem hogy az egyes földrészek, konföderációk miként részesednének a bővítésből. Önösen közelítve, a jelenlegi rendszerben a magyar válogatottnak csekély esélye van kijutni a világbajnokságra, de ha Európa kapna további négy-öt helyet, mindjárt bátrabban kalkulálhatnánk.

Hirdetés

Kiemelt

Szupersebességű kommunikáció lézerrel

Hamarosan nagy teljesítményű lézerekkel továbbíthatják az adatokat a Föld és a nemzetközi űrállomás között.

Poszt-trauma

Lassan a máglyán kötnek ki íróink

Agyrém a Harvard egyetem angol szakán.

Ezúttal Frei Tamás kapott egy méretes taslit Deutschtól

A kamuriportok mágusa csak azt kapta, amit érdemelt.

Na, miért ölelgette Demszky az Echo TV riporterét?

Mélyen a szemébe is nézett.

Kiállt az MSZP a milliárdos mellett

Közben trollkodtak is egyet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!