2024. március 29., péntek, Auguszta napja
PR
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/pr/komolyzenevel-kitorni-a-hatranyos-helyzetbol-x-89899/

Komolyzenével kitörni a hátrányos helyzetből (x)

A Snétberger Zenei Tehetségközpont főként roma származású tehetséges fiatalokat indít el a pályán
Mintegy háromszáz hátrányos helyzetű, főként roma származású fiatal tanulhatott a Snétberger Zenei Tehetségközpont eddigi öt évfolyamán. A hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskola világszínvonalú képzési és tehetséggondozó programja a diákok zenei karrierjének elindulásához is hozzájárul.

Felismerve a zenei ízlés változását, valamint a hazai demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokat, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú NKft. 2011-ben hozta létre a komplex fejlesztést nyújtó Snétberger Zenei Tehetségközpontot. A Felsőörsön, idilli környezetben, egy patakvölgyben felépített intézményben a diákok egyrészt piacképes zenei tudást kapnak, másrészt olyan kompetenciákat és élményeket szereznek, amelyek képessé teszik őket a szociokulturális hátrányok ledolgozására és közép- vagy felsőfokú tanulmányok elvégzésére, akár a zeneitől eltérő területeken is.

TI__3165A tehetségközpont missziója a zeneileg tehetséges, de hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi és gazdasági felemelkedésének segítése. A hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskola világszínvonalú képzési és tehetséggondozó programja a diákok zenei karrierjének elindulásához is hozzájárul.

A program a hátrányos helyzetű fiatalok közül azért roma származásúakat támogat elsősorban, mert az ő esetükben a legnagyobb a szakadék a családok lehetőségei és a fiatalok képességei között. Az aktuális demográfiai mutatók alapján végzett előreszámítások alapján az látszik, hogy 2050-re minden hatodik potenciális fiatal munkavállaló roma lesz. Felzárkóztatásuk, továbbtanulásuk támogatása könnyen belátható össztársadalmi érdek.

P1110033A diákok többsége leszakadó térségekben, zárványtelepüléseken él. Sokuk ugyan hagyományosan hoz otthonról zenei tudást, de megfelelő képzettség híján nemcsak a zenei világból, de az egyéb foglalkoztatási területekről is kiszorul. A fiatal generáció térvesztésével együtt ráadásul a hazai muzsikus cigányság gazdag zenekincse, kultúrája is veszélybe kerül.

A tehetségközpont Snétberger Ferenc roma származású, Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával évente 60-65 hátrányos helyzetű, tehetséges, 12-20 éves fiatalt fogad. Tizenöt-húsz helyre az előző évfolyam diákjai is pályázhatnak. Az oktatók elismert művésztanárok: maga Snétberger Ferenc, László Attila, Oláh Tzumó Árpád, Lamm Dávid, Rozsnyói Péter, Barcza Horváth József, Szőke Nikoletta, ifj. Balázs János, Lakatos György, valamint kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint David Friedman, Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

A fiatalok tandíj- és költségmentesen vesznek részt a tehetséggondozó programban. Az általános és középiskolai szünetek idején (nyáron 6, ősszel és tavasszal 3-3 hétre) beköltöznek a tehetségközpontba, ahol egyéni igényeiknek és képességeiknek megfelelő intenzív fejlesztést kapnak. Ennek része az egyéni hangszeres órák mellett számos előadás, zenekari próba, idegennyelvi gyakorlás és fellépés is. A 12 hét átlagosan 2000 tanórát tartalmaz. A tanulókat és családjaikat ‒ rendszeresen felkeresve otthonukban ‒ három roma származású mentor támogatja, akik nyomon követik az otthoni tanulmányok előrehaladását, az iskolai hiányzásokat.

A képzés fókuszában a dzsessz, valamint a komolyzene áll. Snétberger Ferenc – aki hatgyermekes családban, nagy szegénységben nevelkedett – 2011-ben hozta létre a Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítványt, amely a felkarolt fiatalok fellépéseit szervezi.

Az eddigi öt évfolyamon összesen háromszáz diák tanulhatott, közülük negyvenen nyertek felvételt közép- vagy felsőfokú intézménybe. A diákok évente száz koncerten és fellépésen vettek részt, többek között a Művészetek Palotájában, a Thália Színházban és a Zeneakadémián, továbbá Berlinben, Oslóban és Jeruzsálemben. A tehetségközpontban 54 különböző komolyzenei és dzsesszformáció alakult, amelyek nagy része továbbra is aktív zenei közösség. 2013-ban a program elnyerte az osztrák Sozial Marie szociális innovációs kisdíjat, 2015-ben a tehetségközpont Szellemi Tulajdon Milleniumi Díjat kapott.

P1110059

 

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.