2016. július 31., vasárnap, Oszkár napja
PR
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/pr/felhoregio-megujulo-informatika-nagyobb-biztonsag-182836/

Felhőrégió: megújuló informatika, nagyobb biztonság (X)

Komplex, a Duna magyarországi vízgyűjtő területét átfogó geoinformatikai központ létrehozásának európai uniós finanszírozású beruházását indította el a projektgazda, Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A projekt összköltsége közel 10 milliárd forint, amelyből megújul a vízügyi ágazat informatikai eszköztára.

Az ártéri területeken elhelyezkedő 700 településen közel 2,5 millió ember él. Itt fut a vasútvonalak 32 és a közutak 15%-a, de itt található a mezőgazdasági művelés alatt álló területek egyharmada, valamint közel 2000 ipari üzem is. A 2013-as dunai és az elmúlt másfél évtized tiszai árvizei egyértelművé tették, hogy a megszokottnál jelentősen magasabb vízszintekre és a korábbiaknál jóval nagyobb kihívásokra számíthatnak a veszélyeztetett területeken élők és az árvízi védelemben részt vevők.

Az előrejelző-képesség, a kockázatelemzés magasabb szintre emelése és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítása is elengedhetetlen annak érdekében, hogy a vízügyi ágazat a lehetőségeihez mérten gondoskodhasson a kiszámítható, biztonságos környezetről, az itt lakók megfelelő életkörülményeinek és a gazdasági tevékenységhez szükséges feltételek megteremtéséről – hangsúlyozta a projekt bemutató sajtótájékoztatóján Jakus György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakértője.

A munkához szükséges informatikai háttér sok helyen elavult, minőségileg egész egyszerűen nem képes megfelelni a mai igények által diktált követelményeknek. További probléma az is, hogy hiányoznak az alapvető geoinformatikai adatok, holott a felhasználók ma már a legtöbb esetben a geo-információk rögzítését tekintik elsődlegesnek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság e célból indította eddigi legnagyobb szabású informatikai fejlesztési projektjét – a regionális vízügyi, geoinformatikai és monitoring központ létrehozását.

Olyan informatikai támogatási környezet kiépítése a cél, amely minden körülmény között – akár terepen is – biztosítja a megbízható, térinformatikai információkkal alátámasztott adatokat. A fejlesztéssel a védekezés, a modellezés és a vízgazdálkodás a legmodernebb eljárásokat alkalmazhatja, hogy időben, hatékonyan és előre tervezetten léphessen, biztonságos, kiszámítható környezetet teremtve mindnyájunk számára.

Az informatikai infrastruktúra fejlesztésével létrejönnek a nagy tömegű adattárolás (pl. geoinformatikai jellemzők) feltételei. Teljes mértékben megújul a telekommunikációs rendszer és az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) munkáját kiszolgáló szerverek, eszközpark, ezzel is segítve a védekezési feladatok ellátását.

Az új vízügyi szakági alkalmazások erősítik a különböző adatbázisok közötti kapcsolatot, egységesítik a vízügyi honlapokat és új, az adatok elérését lehetővé tevő webportálokat fejlesztenek, különös hangsúllyal a geoinformatikai adatok elérésére.

A felszíni- és domborzatmodellhez a légi térképészetben alkalmazott lézeres távérzékelésen (LIDAR) alapuló, mintegy 300 km2 re kiterjedő felmérés készül, amelynek geoinformatikai adatai beépülnek a vízügyi adatbázisba. Ehhez kapcsolódik a belvízelvezető csatornák felméréséből származó adatbázis és annak feldolgozása. Digitalizálják a védekezési szempontból kiemelkedő fontosságú árvízvédelmi terveket. Az elkészülő Vízügyi Alapadatrendszer teljes körűvé teszi a digitális vízügyi adattárat.

A projekt végeredményeképpen Vízügyi Informatikai Központ jön létre, amelynek adatait eddig nem használt, felhő alapú technológia segítségével érhetik el a szakemberek. Ez nagyságrendekkel javítja a védekezés hatékonyságát és az eddigieknél sokkal pontosabb előrejelzések, modellek készíthetők, mind rövid, mind hosszú távra.infoblokk_kedv_final_CMYK_KA

 

Hirdetés

Kiemelt

Ferenc pápa a háború áldozataiért imádkozott a fiatalokkal

Az imavirrasztásának követően, vasárnap délelőtt a pápa Brzegiben a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) zárómiséjét mutatja be.

Poszt-trauma

Pályahiba

Új pályára állítaná a magyar gazdaságot az LMP, ezért a párt akciótervet dolgoz ki.

Vágó István ezúttal Áderbe rúgott bele

A Gyurcsány-barát kvízmester hatalmas bakot lőtt.

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!