2017. április 26., szerda, Ervin napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/turaotletek-1563943/

Túraötletek

Szívet-lelket melengető tavaszi kirándulásokat ajánlok „régi vágású” embereknek, akik mernek még magyarok lenni… De mások is jöhetnek bátran!
Induljunk például a Fejér megyei Dinnyésre, ahol Alekszi Zoltán a saját udvarán építette föl a történelmi Magyarország elfelejtett várainak kicsinyített mását. A „határt” jelképező sétaúton kilencven emlékoszlop sorjázik, mindegyik egy-egy uralkodónknak állít emléket. A nevek alatt, az évszámok mellett pár mondatos összefoglaló.

Vagy ott a Kárpát-haza temploma. Aki még nem látta a verőcei Lósi-völgyet a Dunakanyarban, fölötte a parányi emlékhellyel, nem tudja, mit veszített. Ez is szívdobogtató kirándulás. A puritán falak fölött a sokszínű üvegablak emberalakja Emese, akitől az eredetmonda az Árpád-házat származtatja. Bethlen Farkas, az emlékhely megálmodója a templom­avatón (Trianon gyásznapján, 2010. június 4-én) ezt mondta: „Szanaszét vagyunk annak a diktátumnak köszönhetőn, mely miatt ma itt emlékezünk. De pillanatra se feledjük: Összetartozunk!”

Atilla hun király szobra (az eredeti terv szerint) a Duna partján, Nagymaroson vár átadásra. Csodás túra lehet ez is. A nagy uralkodó méltatlanul elfeledett szereplője az egyetemes történelemnek. Az ötméteres alkotás, ha igaz, szemben a visegrádi várral, arccal a Pilis felé néz majd…

Tisztelem ezeket a túrára ösztönző, szent embereket. Petró Attila szobrászművész is ilyen. Ő készítette és adományozta a nemzetnek és a kereszténységnek azt a nyolc és fél méter magas, ötventonnás, gránitból faragott Jézus-szobrot – az Áldó Krisztust –, amely a Tisza-parti Tarcal öreg temetője fölötti dombról tekint reánk.

Fölsétálni, ellátogatni ezekre a helyekre tüdőnek, szívnek föltétlen javallott. Főképp a szívnek. Kölcsey írja: „Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol…”

Mi itthon vagyunk.

Kiemelt

Nyolcgólos Ferencváros-győzelem

A címvédő Ferencváros esélyt sem adott ellenfelének, a harmadosztályú Budafoknak a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében: Thomas Doll együttese 8-0-ra ütötte ki riválisát.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!