2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/nemes-volt-igazi-2653180/

Nemes volt, igazi

Wass Albert életművét a hivatalos irodalomkritika még nem érte utol igazán. Mentségül szól: pár évtizede azt se nagyon tudhattuk, kicsoda ő, hiszen műveit a szocialista kultúrpolitika gondosan elrejtette előlünk. (Akárcsak Nyírő Józsefét, Tormay Cécilét, Szabó Dezsőét – miközben az ÁVH-s Berkesi András köteteitől rogyadoztak az itthoni könyvespolcok.) Indexen volt, mert nem félt kimondani véleményét a kommunizmusról, a megcsonkított hazáról.

Szívbe markolón, az irodalom legszebb eszközeivel írt. Könny szökik az ember szemébe, mikor a Hargitáról mesél, a Mezőség tájait rajzolja. Szellemének gyújtóereje van. Tetten ér, nevén nevez mindent, szuggesztivitása lenyűgöző.

Az erdélyi születésű író-költő ma lenne 110 esztendős. Szülőföldje az egész munkásságán nyomot hagyott, holott életének nagyobbik felét kényszerűségből Németországban és Amerikában töltötte. Távollétében Ceausescu Romániája halálra ítélte, amiért kendőzetlenül írt a Nagy-Magyarországot megkurtító kleptomán hatalomról.

Élete alkonyán haza kívánt térni, 1996-ban magyar állampolgársági bizonyítványt kért, ám Kuncze Gábor belügyminisztériuma mindössze egy megalázó ideiglenes fecnit ajánlott fel neki, mondván, a törvény ennél többet nem tesz lehetővé. Két évre rá, kilencvenévesen önkezével vetett véget életének. Idegen földön.

Gróf Wass Albert a szó valamennyi értelmében nemes ember volt. Másfél évtizeddel hazai „amnesztiája” (1990) után már a legkedveltebb magyar írók közé sorolták. A funtineli boszorkány egy 2005-ös felmérés szerint a 12 legnépszerűbb honi regény egyike. Ebben írja: „Ne rázzuk a fejünket gőgös fölényességgel, s ne rángassuk közömbösen a vállunkat, hogy az önbírálat kellemetlen terhét lerázzuk: mi magunk is felelősek vagyunk ezért a világért…”

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!