2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/mertunk-nagyok-lenni-2648167/

Mertünk nagyok lenni

Tudjuk-e, és ha igen, büszkék vagyunk-e kellőképpen arra, hogy 450 évvel ezelőtt történelmet írtunk ezen a napon, 1568 vízkeresztjén? Még a Merjünk kicsik lenni! szellemiségű szocialista oktatáspolitika is kénytelen volt a kötelező iskolai tananyagban megemlíteni a tordai országgyűlésen történt nevezetes határozatot. Azt, hogy a János Zsigmond fejedelem elnökölte diéta akkor és ott mondta ki „az erdélyországbeli három nemzet” – a magyar, székely és szász – friss törvényét a négy vallás, a katolikus, az evangélikus, a református és az unitá­rius szabad gyakorlásának egyenjogúságáról.

Történt mindez egy olyan korban, amelyben még javában dúltak az európai vallásháborúk; Franciaországban Szent Bertalan éjjelén hugenották tízezreit mészárolták le, a Habsburg-császár pedig kijelentette, inkább váljék lakatlan sivataggá országa, de nem tűri meg a protestáns vallásúakat.

Erdély viszont a felekezeti béke földjévé lett. Így döntött. A Habsburg és a török közé ékelődött földdarabka – figyeljünk erősen! – nem engedhette meg magának, hogy belső ellentétei kiszolgáltatottá tegyék a létét fenyegető külső ellenség számára. Megszűnt az államvallás fogalma – bár a fejedelemnek megmaradt a hatalma az egyházak felett, azok között nem tehetett megkülönböztetést.

Igaz ugyan, hogy az 1555-ben megkötött augsburgi vallásbéke megelőzte a nevezetes erdélyi törvényt, hiszen kimondta az evangélikus vallás egyenjogúságát a katolikussal, ám a szabad vallásválasztást nem engedélyezte. Az alattvalóknak követniük kellett uralkodóik vallását: akié a föld, azé a vallás… A tordai diéta ezzel is szakított.

Vallási toleranciában példát mutatott az önmagától eltelt, „művelt Nyugatnak”. A törvényalkotók megelőzték a későbbi évszázadok ökumenikus törekvéseit.

Mertünk nagyok lenni.

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!