2017. április 26., szerda, Ervin napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/marai-mindig-ugyanazok-1546174/

Márai: Mindig ugyanazok!

Az akkori kor liberálisainak portréja is tökéletes Márai tollán: A szabadság ürügyével másznak, tüntetnek, ocsmányan rágalmaznak, mindent bekoszolnak és mindent bomlasztanak.

A mai megmondóemberek figyelmébe ajánlom, hogy voltak ennek a pályának korábban igazi, hiteles művelői is. Igaz, akkor még nem volt mellékíze ennek a „megmondó” jelzőnek – ma talán a rálátó, esetleg a látnok kifejezés jobban illene rá. Ha zongorázni tudnám a különbséget az akkoriak és a maiak közt…

Egyik ilyen békebeli kedvencem Márai Sándor. Szinte napra ötven évvel ezelőtt vetette papírra – írta évtizedeken át vezetett Naplójába –, hogy „a kommunizmus megbukott, mindenféle értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan konokan vérszomjas, mint a partizán, aki egy bukott jelszó zászlója alatt védi a meztelen életét és a zsákmányt”.

Kell-e ehhez kommentár? (Persze nem idehaza születtek ezek a sorok – akkortájt épp Amerikában élt a szerző –, mindenesetre ez is megmagyarázza, miért volt az átkosban indexen.) Nem mellesleg ugyanebben az évben – 1967-ben – írta azt a „jubileumi gazdasági elemzést” is a félszáz éves Szovjetunióról, amely most, a „nagy október” centenáriumán is bátran megállná a helyét.

„Mindenütt, ahol nem volt kommunizmus, a szociális termelőerők kontrollálták az Államot – a Szovjetben az Állam kontrollálta a szociális termelő erőket.” Márpedig – mutat körbe – ahol az állam kontrollál, ott az eredmény silány, az életszínvonal alacsony. (Azt már én teszem hozzá, hogy a zabla nélküli termelőerő sem az igazi.)

Az akkori kor liberálisainak portréja is tökéletes Márai tollán: „A »szabadság« ürügyével másznak, tüntetnek, ocsmányan rágalmaznak, mindent bekoszolnak és mindent bomlasztanak. Ugyanazok, mindig ugyanazok. A The New York Times, a rádiók és a televíziók »szakértői«. A különféle »szabadságvédő« egyesületek utcai tüntetői, szakállas, plakátokat hordozó csőcselék […] A szabadságnak ez a perverz eltorzulása mindenütt.”

Nem is tudom, miért jutott az eszembe ez az egész…

Kiemelt

Nyolcgólos Ferencváros-győzelem

A címvédő Ferencváros esélyt sem adott ellenfelének, a harmadosztályú Budafoknak a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében: Thomas Doll együttese 8-0-ra ütötte ki riválisát.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!