2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/magyarfobia-2197351/

Magyarfóbia

Elhatalmasodni látszik Traian Basescu magyarfóbiája. A volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt elnöke legújabban az ottani Mol-benzinkutak bojkottjára hívja az autósokat, amiért a töltőállomások az „autonóm Székelyföld” térképét forgalmazzák. „Egyetlen társaság sem engedheti meg magának – írja közösségi oldalán –, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték.” A Mol Románia persze próbálta lehűteni a bepöccent politikust: a négynyelvű térképen Székelyföld turisztikai látványosságai szerepelnek. Mi ezzel a baj?

Az örökké nevetgélő, kibillent Traiannal van a baj. Valami történhetett vele, hogy újabban állandóan a magyarságon rugózik. (Éppen azokon, akik kétszer is segítették, hogy államfő lehessen, egyszer pedig a puccstól mentették meg.) Pár hónapja azért kapkodta a levegőt, mert az RMDSZ követelte: március 15-ét nyilvánítsák hivatalos ünneppé Romániában. „A gazemberek úgy tesznek, mintha nem tudnának arról, hogy 1848. március 15-én a magyar parlament megszavazta Erdély egyesülését Magyarországgal.” (De meg ám! Mi az, hogy! Ez volt az a bizonyos tizenkettedik pont: „Unió Erdéllyel.” Ha olvasom, ma is könnybe lábad a szemem…)

Tavaly azon dagadt be Basescu feje, miért tiltotta meg a magyar külügyminiszter a diplomatáinak, hogy részt vegyenek Románia december 1-jei nemzeti ünnepén. (Azt ünneplik ilyenkor a szomszédok, hogy 1918-ban ekkor mondták ki: Erdély a románoké. Mit ünnepeljünk mi ezen?) Basescu befeszítette a bicepszét: „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. (…) Románia határa a Tiszáig tart.”

Innen nézve viszont helyesebb lenne, ha Basescu inkább az orvosát, gyógyszerészét látogatná meg. Sosem késő.

Hirdetés

Kiemelt

Elhatárolódnak a csaló webboltoktól

Elítél minden e-kereskedelmi visszaélést és kiemelt fontosságúnak tartja a vásárlók biztonságát az Ecommerce Hungary.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!