2017. szeptember 19., kedd, Vilhelmina napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/magyarfobia-2197351/

Magyarfóbia

Elhatalmasodni látszik Traian Basescu magyarfóbiája. A volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt elnöke legújabban az ottani Mol-benzinkutak bojkottjára hívja az autósokat, amiért a töltőállomások az „autonóm Székelyföld” térképét forgalmazzák. „Egyetlen társaság sem engedheti meg magának – írja közösségi oldalán –, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték.” A Mol Románia persze próbálta lehűteni a bepöccent politikust: a négynyelvű térképen Székelyföld turisztikai látványosságai szerepelnek. Mi ezzel a baj?

Az örökké nevetgélő, kibillent Traiannal van a baj. Valami történhetett vele, hogy újabban állandóan a magyarságon rugózik. (Éppen azokon, akik kétszer is segítették, hogy államfő lehessen, egyszer pedig a puccstól mentették meg.) Pár hónapja azért kapkodta a levegőt, mert az RMDSZ követelte: március 15-ét nyilvánítsák hivatalos ünneppé Romániában. „A gazemberek úgy tesznek, mintha nem tudnának arról, hogy 1848. március 15-én a magyar parlament megszavazta Erdély egyesülését Magyarországgal.” (De meg ám! Mi az, hogy! Ez volt az a bizonyos tizenkettedik pont: „Unió Erdéllyel.” Ha olvasom, ma is könnybe lábad a szemem…)

Tavaly azon dagadt be Basescu feje, miért tiltotta meg a magyar külügyminiszter a diplomatáinak, hogy részt vegyenek Románia december 1-jei nemzeti ünnepén. (Azt ünneplik ilyenkor a szomszédok, hogy 1918-ban ekkor mondták ki: Erdély a románoké. Mit ünnepeljünk mi ezen?) Basescu befeszítette a bicepszét: „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. (…) Románia határa a Tiszáig tart.”

Innen nézve viszont helyesebb lenne, ha Basescu inkább az orvosát, gyógyszerészét látogatná meg. Sosem késő.

Hirdetés

Kiemelt

Kalmár gólokkal építkezik

Három kontinensen foglalkoztatnak klubcsapatok magyar labdarúgókat. Összeállításunkban azokra összpontosítunk, akik szóba kerülhetnek a magyar válogatott keret kialakításakor.

Poszt-trauma

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Mellbevágó üzenet az egykori Francia elnöktől

Már akkor látta...

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!