2017. március 26., vasárnap, Emánuel napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/legyurni-a-tohonyat-1462918/

Legyűrni a tohonyát!

Ma sportrovattá szelídülök, itt is van írnivaló bőven.

Ez a pár sor azokhoz szól, akik már elfelejtették, mit ígértek az újév reggelén. (Magam is a címzettek között vagyok.) Bizony, bele kell végre bújni a tréningruhába, föl kell húzni a bemelegítőcipőt, a dolog nem tűr további halasztást. Aki még mindig vacillál, időt kér, nézzen a tükörbe, álljon a fürdőszobamérlegre! Na ugye? Magára valamit adó ember már söpri is le az ellenérveket, előtör belőle a „csak azért is”, meg a „no, majd én megmutatom”.

Futni indulunk. Már csak azért is, mert ez a legegyszerűbb. Ahogy mondják: a láb mindig kéznél van. Érdekes, hogy ebben a kacifántos világban milyen sokan választják a síkegyszerű futást. Vagy belemenekülnek? Ki tudja. Végül is mindegy. Rohanó világ és futó emberiség. Gyerekkoromban, a hatvanas években még eseményszámba ment a parkokban futó ember látványa. Szájtátva nézték a járókelők, volt, aki ujjal mutogatott rá, más beszólt neki: „Futóbolond”, esetleg csak aggodalmasan annyit: „Szegény”. Pedig dehogy volt bolond meg szegény…! Ellenkezőleg: ő volt, aki megelőzte a kort. Rájött, hogyan győzhető le másik énünk, a rest. Azóta már „tudományosan” is megfogalmazták a futás ars poeticáját: azért a csodáért futunk, ami annak jár, aki legyűri tohonya önmagát. (Ráadásul van egy pont, ahol az embert megérinti egy máshoz nem hasonlítható, pazar bizsergés – magam is éreztem ilyet, varázsos stációja ez testnek és léleknek.) „Azért futok – nyilatkozza a nagypapa a riporternek –, mert nincs jobb érzés, mint célba érni. Ahhoz meg, ugye, neki kell vágni.” Hasonló a hegymászók gondolatmenete: azért kell fölkapaszkodni a csúcsra, mert rácsodálkozni a világra csak onnan lehet.

De már túl sok itt a szöveg. Ki is rakom gyorsan a pontot. Magam is tréningruhába bújok. Ha beleférek…

Hirdetés

Kiemelt

Kósa Lajos: elgurult a gyógyszer Strasbourgban

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság messze túlterjeszkedett minden határon, amikor Magyarországgal szemben a bangladesi menekültek ügyében ítéletet hozott.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!