2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/labuk-alol-pastot-1500292/

Lábuk alól a pástot

Elfogult lesz ez az írás, az újságíró sincs fából. A történet tárgya – az ország legrégebbi vívótermének sorsa – személyes emlékeket is ébreszt bennem. Én szóltam…

A borzongás, ami az évszázados terembe lépve végigfut rajtam, végül is érthető. Ifjúkorom számolatlan délutánját, estéjét töltöttem itt, a pesti Puskin mozi fölötti terem pástjain. Ráadásul a házigazda, akivel most kezet fogok, Pap Jenő, maga is vívótermi „rekvizitum”. (Hajdan együtt versenyeztünk, Jenő két világbajnoki aranyig jutott – a szakosztály vezetése mellett még ma is pástra lép –, én, szerényebb múlt után, pennára cseréltem a párbajtőrpengét.)

Keserves a cikk apropója. A 117 éves OSC-vívóterem a megmaradásáért küzd. Huszonötmilliós bérletidíj-tartozás halmozódott fel, az önkormányzat be akarja zárni a helyiséget. (Talán iroda lesz a helyén vagy szépségszalon, ki tudja…) A túléléshez elvileg sok helyről jöhetne támogatás – de nem jön. Jön viszont a havi 360 ezer forintról szóló számla. A sportolói tagdíjak (a felnőttek mellett gyerekek, veteránok és kerekesszékesek is vívnak itt) nem fedezik a kiadást. Vannak klubok, amelyek ingyen kapnak termet az önkormányzatuktól (némelyiket még támogatják is), Pap Jenőéknek nincs ilyen szerencséjük.

Hol­ott ez a hely maga a sporttörténelem. (A hajdani kaszinóból kialakított teremben – bár törvény tiltotta – még párbajokat is vívtak a múlt század elején.) Egykor e falak közt adta a vívóleckéket a legendás Italo Santelli mester, a sportág hazai meghonosítója. Az innen induló bajnokok felsorolása bele sem férne a cikkbe. Egyikük, a Nemzet Sportolója, Kulcsár Győző négy olimpiai aranyat nyert.

Van, aki vállat von: „Na és? Mi van, ha el kell költözni? Máshol is lehet vívni.” Hogyan magyarázzam el neki, hogy ennek a visszhangos, repedezett falú, öreg vívóteremnek – mint Boka grundjának – szelleme van?

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!