2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/kimaradt-a-tananyagbol-2643820/

Kimaradt a tananyagból

Budapest ostromának kellős közepén – 1945. január 5-én – egy József körúti bérház óvóhelyén érte utol a halál – az éhhalál – Szabó Dezsőt, a XX. század egyik legvitatottabb magyar íróját, költőjét. Teteme napokon át egy szekrényből ácsolt koporsóban hevert a Rákóczi téri szökőkút mellett. Elképesztő nyelvi erejű íróként, kora egyik legnagyobb ígéreteként jegyezték Szabó Dezsőt, akiről még ma is alig tud valamit az átlagember. Honnan is tudhatna? Irodalmunkat is megtaposta a kommunista közelmúlt.

Az elsodort falu szerzőjét nem csak műfaji sokoldalúsága, plasztikus írásai emelték ki a többiek közül: radikális politikai állásfoglalásai miatt is megkülönböztetett figyelem övezte. A bolsevizmus demagógiáján éppúgy átlátott, mint az éledező nácizmus veszélyein. De azt még az ellenségei sem vitatták, hogy gyötrődései, sokszor tettlegességig fajuló indulata mögött mindig a magyarság féltése állt. Szállóigévé lett ars poeticája – Minden magyar felelős minden magyarért – ma is eleven. Vajon mikor lesz, hogy a fiatalság iskolai tananyagként is megismerkedhet Szabó Dezsővel? Azokkal együtt persze (Tormay Cécile, Wass Albert, Nyírő József és mások), akiket a szocialista szellemvasút mozdonyvezetői – Révai József, Aczél György, Magyar Bálint – évtizedeken át nemes egyszerűséggel „kifelejtettek” a menetrendből.

Ott, a Rákóczi téren hantolták el Az elsodort falu íróját. Még dörögtek a fegyverek. (Csak négy évvel később helyezték végső nyugalomra a Kerepesi temetőben.) „Meghalok én tízszer, százszor, / Nem félek én a haláltól. / De rakhatsz rám hegyet, hatot: / Míg magyar van: feltámadok” – jövendölte a rá jellemző daccal egyik versében ez a különös, halálában is rendkívüli ember. Tartozunk neki.

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!