2017. november 21., kedd, Olivér napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/helsinki-mese-2455903/

Helsinki mese

Újra elhajtotta a bíróság a Kocsis Máté elmarasztalásáért két esztendeje erőlködő Magyar Helsinki Bizottságot. A magát világnézetileg semleges testületnek hirdető felekezet a józsefvárosi polgármester 2015-ös Facebook-bejegyzése után kapott a szívéhez. „A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók – olvasható a blogban.

– Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen (…) Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát. Stb.” Helsinkiék szerint ez a bejegyzés „felzaklatta a kerületben tábort verő bevándorlókat”, akiknek arcáról egy csapásra eltűnt a korábbi kiegyensúlyozott jókedv. Ettől kezdve már a megbántottak keserűségével gyújtogattak és késeltek a parkban, az sem kizárt, hogy Kocsis Máté nyers fogalmazványa még a nagydolguk bioritmusát is megzavarta.

A Fővárosi Törvényszéket azonban a megismételt elsőfokú eljárás során sem hatotta meg Helsinkiék keresete. (Az emberjogiaknak azt kellett volna bizonyítaniuk, hogy Kocsis Máté bejegyzésének hatására ellenséges környezet alakult ki a széplelkű jövevényekkel szemben.) A bíróság szerint a polgármester Facebook-bejegyzése nem valósított meg zaklatást, ugyanis a parkban sziesztázó horda viselkedésében nem történt változás – ugyanúgy randalíroztak, mint annak előtte.

A bejegyzés azon része, amelyben a szerző őrjöngő, késelő pankrátorokról értekezik, megállja a helyét; a bíróság szerint ezek egyértelműen tényállítások, nem pedig véleménynyilvánítások. Vagyis szó sincs arról, hogy a polgármester Facebook-bejegyzése előembercsordává változtatott volna egy eladdig derűs legényegyletet. Önmagukat hozták a táborozók.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!