2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/hazunk-taja-2588200/

Házunk tája

Elsőre azt gondolná az ember, hogy az újságcsinálás kulisszái nem érdeklik az olvasót, ő fütyül a részletekre, kizárólag a kész írásra kíváncsi.

Csakhogy ez nem így van. Olvasói fórumokon sűrűn kapok olyan kérdéseket, hogy nekivörösödött fejjel írom-e a jegyzeteimet, vagy ellenkezőleg, letisztult, békés nyugalommal, a magabiztos emberek csöndes fölényével… Máskor arra kíváncsiak, meg lehet-e úszni ép bőrrel a vitaindító cikkeket… Egyik olvasóm például ilyet írt a múltkor: „Vigyázzon magára, Gyurka! Zárja kettőre az ajtót, ha meg csomagot kap, felbontás előtt nézesse át tűzszerésszel.”

Engem leginkább az örökké fenyegető lapzárta szokott lázba hozni. Szakmai ártalom. (Természetesen ez a cikk is a legutolsó pillanatokban készül. Vagy ahogyan az újságnál mondani szokás: a „slusszban”.) Aktív hírlapírónál mindennapos az ilyen, a legaktívabbja talán nem is tud másképpen írni, csak amikor már lihegve rátelefonál az ügyeletes szerkesztő: „A teljes lap kész, csak a te anyagodra várunk már megint!” Rutinos hírlapíró persze pontosan tudja, hogy ez nem egészen igaz, a szerkesztő (ő is rutinos, hajaj!) ugyanezt mondja mindegyik kollégának, nemritkán cifra toldalékokkal. Persze, ha nem ezt tenné, sosem készülne el az újság.

Sajtótörténeti gyökereik is vannak ezeknek a lázas lapzártajeleneteknek, anekdotagyűjteményt lehetne összeállítani arról, mennyit csatáztak a múltban is a szerkesztők a maguk lomha szerzőivel, néha még a legnagyobbakkal is. Nem mentegetőzésképp, de állítólag Kosztolányiékból sem volt egyszerű kiszekírozni egy-egy kéziratot, anno. Ezek a történetek aztán szájról szájra, generációkon át terjednek. Hol máshol, mint kávéházakban, kocsmákban, ahol a megfáradt hírlapíró az idejét szokta volt múlatni – ahelyett, hogy már a következő cikkén dolgozna szegény…

Kiemelt

Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

A további emelkedéshez jó alapot teremt a minimálbér nyolcszázalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése – mondta Varga Mihály.

Poszt-trauma

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!