2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/felfordulas-volt-cel-2252557/

A felfordulás volt a cél

Mályusz Elemér író-történész 1931-ben megjelent, A vörös emigráció című könyvét olvasgattam a minap. Áthozott a mába. Csak be kellett helyettesítenem a Bécsben kavaró egykori népbiztosokat a hatalomból elzavart, nyugatra szaladgáló, ármánykodó mostani liberálisainkkal – ordított a párhuzam.

Bécsi életkép az elzavart kommunisták kinti mindennapjairól a bukás utáni hónapokból: „Jól tudják és érzik, hogy békés viszonyok között semmit sem remélhetnek, ezért minden igyekvésük a helyzet felborítása, a belső ellentétek szítása.” Aljasságban itt is kiemelkedik közülük a vezér, Kun Béla. „Éppen ellentéte a forradalmár azon idealizált képének, amely az európai polgári gondolkozásban él – írja a szerző.

– Nincs benne egy szikrányi személyes bátorság, vagy elszántság, és retteg minden felelősségtől (…), a sorsdöntő fordulatoknál hisztériás rohamok lepték meg (…), félelmében sírt, mint egy gyermek; mindig azon jajgatott, hogy fel fogják akasztani.” Vágó Béla röplap- és újságszerkesztőt, volt népbiztost így jellemzi Mályusz: „Újságja sajátos keveréke volt a mindenre kapható csatornatölteléknek, a pártot szipolyozó, a pártból élősködő tetveknek, a gyanús és mellőzött stréberségnek, a sértve érzett hiúságnak és a legkorlátoltabb hangos álforradalmiságnak.”

Elképesztő igyekezettel megy a gyűlölködés Horthy nemzeti kormánya ellen. „Röplapokat, röpiratokat szerkesztenek – magyarázza a szerző –, a földmívelő nép indulatát a polgárság ellen akarják felkorbácsolni, a munkásságét meg mindkettő ellen.” A magyar rendőrség nap mint nap százszámra talál a bécsi vonatok és hajók rejtett fülkéi­ben, ártatlan külsejű postacsomagjaiban ilyen röplapokat. „Ma az antiszemiták nevében írják röpcéduláikat, holnap pedig a zsidóbarátok nevében. A fő cél mindenütt a belső ellentétek mélyítése, hogy a felfordulás lehetséges legyen.”

A történelem ismétli önmagát.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!