2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/el-innen-jokai-2450338/

El innen, Jókai!

Jókai Mór a mai ifjúság számára olvashatatlan, műveit a Bánk bánnal együtt ki kellene húzni a kötelező olvasmányok sorából – vélekedik egy interjúban Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola oktatója. Magyartanár.

Őrizzük meg a nyugalmunkat!

Nem új keletű az efféle „Jókai-kritika”. Néhány éve Nógrádi Gábor író és fia azzal állt elő: „meg kellene húzni” Jókai két ismert regényét, A kőszívű ember fiait és Az arany embert, ugyanis a tanulóifjúságot zavarja a régies nyelvezet, a körülményes fogalmazás, képtelenek végigolvasni a nemzet klasszikusát. „Pörgősebbre” kell igazítani ezeket a regényeket – ők szíves-örömest elvégzik az irodalmi amputációt. El is végezték, ahogyan Gárdonyi fő műve, az Egri csillagok is megjelent Nógrádi Gergely „tollából”. De fazonigazításra javasolták Mikszáth A fekete városát, Verne-től A tizenöt éves kapitányt, és még sorolhatnám. (Nem kizárt, hogy előbb-utóbb a „nehézkes” Bibliát is átültetné valaki „frissmagyarra”, hogy a türelmetlen ifjúság megtudja, miről szól az a „ménkű betűtenger”.)

Abban, hogy Fenyő tanár úr most újra fölvetette a „Jókai-problémát”, mindössze annyi a gond, hogy Fenyő úr – tanár úr. Magyartanár úr. Sőt még tisztséget is visel a szakegyesületben. Ha valakinek, neki tudnia kellene, hogy az irodalom szépsége néha a nehézségében is rejlik… Biztos, hogy épp egy magyartanárnak kell tovább devalválni az amúgy is fonnyadó műveltséget? Tanár úr azt is hozzáteszi, hogy Az ember tragédiája, sőt a Csongor és Tünde is egyre élvezhetetlenebb a tanulók számára.

„Petőfitől kezdve élvezhető a magyar irodalom” – összegez. Indulatosak a kommentek, egyet idemásolok: „Élvezni járnak a gyerekek az iskolába, vagy tanulni, tudást szerezni? Elég, ha a telefon okos?”

Kiemelt

Fidesz: Vona Gábor hitelessége omlott össze

A nagyobbik kormánypárt közleményében arra reagált, hogy a Jobbik elnöke szerint összeomlott a Fidesz migrációs politikája.

Poszt-trauma

Egy kis LMP-s urizálás

Hogy hallal, vaddal, s jó falattal kedveskednek-é majd, azt nem tudjuk.

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!