2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/egy-eltevesztett-csatamezo-2671903/

Egy eltévesztett csatamező

Don-kanyar. Hetvenöt éve – 1943. január 12-én – történt az urivi áttörés. Sokezernyi magyar katona maradt az orosz hómezőkön, ez a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája. Tegyünk ma égő gyertyát az ablakba!

Az nem úgy volt, ahogyan évtizedeken át megpróbálták belénk sulykolni. Nem a hódítás vágya sodorta Magyarországot a második világháborúba, hanem a Tanácsköztársaság és a gyalázatos békediktátum. A kommün és Trianon.

A megtaposott magyarságot egyetlen remény éltette: a revízió. Mi másról is szólhatott volna Horthy Miklós országlása, mint a meggyalázott és feldarabolt haza testi, lelki talpra állításáról, a diktátum újratárgyalásáról?

Ám a revízióra akkortájt kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk – ahogyan azt az 1938-ban elkezdett határmódosítások is igazolták. Ennek azonban súlyos ára volt, belesodródtunk az újabb világháborúba. Bár Hitler 1942 végéig nem követelt magyar részvételt a Szovjetunió elleni háborújához, amikor lelassult az előrenyomulása, benyújtotta a számlát…

A Sztálingrádnál elakadó német támadás után érkezett a végzetes parancs: egy irreálisan hosszú frontszakaszt kell megvédenie a 2. magyar hadseregnek a vörös ármádiával szemben. A többit már betéve tudjuk. Hajnalban, mínusz negyvenfokos hidegben kezdődött az offenzíva az urivi hídfőállásnál.

A magyar katonák megfelelő ruházat és hadifelszerelés nélkül is hő­siesen védekeztek az óriási túlerővel szemben, de a végtelen hómezőkön napok alatt elfagyott a remény. (A vérgőzös népbíróság 1947-ben koncepciós ítéletet hozott a hadsereg főparancsnokának peré­ben. Mintha Jány Gusztáv vezérezredes tehetett volna a tragédiáról.)

Sose felejtsük: nem hódítani indult a magyar baka – nemes célért vívott egy eltévesztett csatamezőn.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!