2017. szeptember 26., kedd, Jusztina napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/bukaresti-kommentar-2206240/

Bukaresti kommentár

Amikor ezeket a sorokat pötyögöm, még nem tudhatom, milyen eredményt hoz a keddi éjszakába nyúló Barcelona–Juventus futballrangadó, annyi biztos, hogy a katalánok csak a győzelemmel lennének elégedettek.

Mindig így vannak ezzel az ottaniak, hát még most, hogy párhuzamosan egy másik, még nagyobb mérkőzést is vívnak – Madriddal csatáznak a katalán függetlenségért. A „továbbjutásért”.

Nem ma kezdődött a küzdelem. Az aktualitást most az adja, hogy Katalónia hamarosan népszavazást tart a tartomány függetlenségéről – dacára a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozatának.

A madridi kormány kezdettől elutasítja az elszakadási törekvéseket, mondván, arról csak országos népszavazás dönthet. Ezt viszont Barcelona nem fogadja el: maguk akarnak dönteni a sorsukról. Ki más? A hét elején tartott tüzes demonstráción elképesztő emberáradat töltötte meg a belvárosi utcákat. Az egyik kereszteződésben a tömeg egy hatalmas keresztet formázott meg, így szimbolizálva az ikszet, amit majd a szavazólapra várnak mindenkitől.

A témával természetesen a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik. Kommentárokból sincs hiány. A bukaresti Adevarul még Magyarországot sem hagyja ki az elemzéséből:„Budapest nem az egyetlen lesz, amely felhasználja Katalónia mérgező precedensét, de feltétlenül az első, amelyet megihlet a spanyol dráma.”

Ki is fejti aggodalmait. „Magyarország irredenta tendenciákat táplál a magyar etnikum lakta régiókban. Ez világosan megmutatkozott a katolikus gimnázium körüli botrányban, amelyben erősen feltüzelték az indulatokat…”
„Mérgező precedens,… feltüzelt indulatok…” – itt abba is hagytam.

(Ui.: Kedvelem a Juventust is, de most a Barcelonának drukkolok.)

Hirdetés

Kiemelt

Jelentős forráshoz jutott a környezetbarát közlekedés

Összesen 22,4 milliárd euró jut brüsszeli forrásból az alternatív üzemanyagok terjesztésére, így minden korábbinál nagyobb támogatást kap a tiszta közlekedés.

Poszt-trauma

Rákay Philip KO-t mért a HVG-re

Nekik tömény gyűlölet az igazság.

Szanyi belegabalyodott a kerítésbe

Talán egyszer majd Szanyi-kórnak nevezik el a jelenséget.

Jobbikos elszólás: Simicska az egész ellenzéket segíti

„Helyes törekvés”.

Baljós árnyak jelentek meg Lendvai Ildikón

Az idő vasfoga nem kegyelmezett.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!