2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Paca
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/paca/a-szabadsag-sirkertje-1486888/

A szabadság sírkertje

A szabadság ünnepnapja nekem idén is a Fiumei úti temetőkertben kezdődik majd. Diákkorom óta mindig itt talál ez a márciusi reggel. Akkortájt még szegény apámmal barangoltunk a parcellák közt, évek múltán a párommal, később már a gyerekekkel együtt jöttem; bár voltak esztendők, amikor magányosan, el-elmerengve sétáltam a sírok között – igaz, ehelyütt soha sincs egyedül az ember.

Három mauzóleum, három bástya őrzi itt 1848 emlékezetét: Kossuth Lajosé, Deák Ferencé, Batthyány Lajosé. Mindig náluk kezdem a sétát. Három oszlop: bátorság, bölcsesség, mártírhalál – a szabadságharc „kellékei”. Túl korán nem érkezhet ide a látogató, a márványlépcsők mellett már kora reggel ott virít egy-egy szál virág, lobogó mécses, nemzetiszínű szalag. Sokan vagyunk ilyen visszajáró, csöndben emlékező, „temetős márciusiak”. Míg a lábam bírja, mindig jönni fogok…

A kormányzótól kőhajításnyira áll Görgey Artúr kovácsoltvas keresztje. El sem hinné az ember, mennyi virág borítja a bálványkatona sírját. (Kilencvennyolc esztendőt élt a tábornok – nem, dehogy volt áruló! Maga is áldozat volt, méltatlanul bemocskolt hős.) A Deák-mauzóleum lábánál egy másik legenda, Klapka György, a bevehetetlen komáromi vár kapitánya, mellette Erkel Ferenc zeneforradalmár. Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője néhány parcellával távolabb pihen.

Szerzőtársa, a Szózat írója, Vörösmarty Mihály távolabb fekszik, nem messze Arany Jánostól; méltatlanul szerény kriptája a Fiumei út innenső oldalán – istenem! – roskadozik. Hosszú a séta, számlálni is alig győzöd a szabadságharc hőseit. Az 1849-ben nyílt sírkert első halottjai Buda bevételénél elesett magyar honvédek voltak. Itt, Kossuthék mellett talán még a „kis hősök” is nagyobbakká lettek.

Hirdetés

Kiemelt

A manchesteri merénylőnek szinte az egész családja terroristagyanús

A brit sajtó szerint az al-Kaidával is kapcsolatba hozható a manchesteri robbantó, Salman Abedi letartóztatott apja.

Poszt-trauma

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” a „fiatal” is összeférhetetlen!

Libabőr: a politikus már 1899-ben megjósolta Európa sorsát

Megdöbbentő üzenet a múltból.

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!