2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Lugas, Lugas Tudomány
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/van-e-ikertestverunk-1849291/

Van-e ikertestvérünk?

Csillagászat – Exobolygók, mini Neptunok, Föld-szerűek

A csillagászok és az amatőr bolygóvadászok nagy örömére a NASA a múlt héten újabb tíz lehetséges Föld-szerű exobolygót fedezett fel, amelyekből egy akár a Föld ikertestvére is lehet. A 2009-ben indult Kepler-program során az űrcsillagvizsgáló összesen 4034 exobolygót fedezett fel, amelyekből 2335-öt tudományosan is megerősítettek. A Kepler úgy talál rá lehetséges új bolygókra, hogy a távoli csillagok fényét figyeli, és hogy azt elhomályosítja-e egy bolygó az életre alkalmas zónában. Ez az a távolság, amelyben nincs túl meleg, nincs túl hideg, így lehetőség nyílik a folyékony víz, végső soron pedig az élet ma ismert formáinak felfedezésére. Ahogy Natalie Batalha, a NASA Ames Kutatóközpontjának tudósa fogalmaz: „A bolygók keresése valójában az élet keresését jelenti. Ezek az adatok képezik majd alapját a jövőbeni élet utáni kutatásoknak.”

Most a NASA 219 új exobolygót adott a listához, amelyből tíz valószínűleg sziklás felszínű és a lakható zónában fekszik. Így már 59-re nőtt a talált Föld-szerű bolygók száma. A 219-es lista a valaha volt legmegbízhatóbb összesítés, amelyet a Kepler tudósai a távoli bolygókról összeállítottak – jelentette ki a NASA.

Az új tíz felfedezett bolygó közül egy, a KOI 7711 különösen érdekes, mivel eddig ez áll az Földhöz legközelebb mind méretében, mind pedig csillagától való távolságban. Mindössze 30 százalékkal nagyobb a Földnél, és keringési pályája majdnem pontosan egy év. Ráadásul csillaga a mi Napunkhoz hasonlóan egy sárga törpe. Ugyanakkor Susan Mullally, a program egyik kutatója elismerte, hogy bár az adatok biztatóak, egyelőre túl keveset tudnak, hogy biztosan állíthassák, a KOI 7711 a Föld ikertestvére.

Az exobolygók általában nagyobbak a KOI 7711-nél. Egyik fajtájuk a szuper-Föld kategória, amelyeknek sziklás felszínük van, kevés vagy semennyi légkörük, és a Földhöz képest körülbelül másfélszeres méretűek. A második kategória a mini Neptunok sora, amelyek kétszer olyan nagyok, mint a Föld, nagyon vékony atmoszférával rendelkeznek, de nincs sziklás felszínük.

A Szaturnusz holdja az Enceladus-óceán nyomaival a felszínén

Fotó: Reuters

A Szaturnusz holdja az Enceladus-óceán nyomaival a felszínén


A harmadik típust jelentik a Föld-szerű bolygók, amelyeket kisebb méretük okán sokkal nehezebb észrevenni. Ezért is tartják hatalmas eredménynek, hogy mindössze nyolc év alatt több mint ötven Föld-szerű bolygót sikerült felfedezni. Benjamin Fulton, a Kaliforniai Technológiai Intézet tudósa szerint „bár a kezdetekkor eszünkbe jutott volna” ilyen pozitív eredmény.

Persze a NASA is tudja, hogy nem minden arany, ami fénylik. Néhány évvel ezelőtt a tudósvilág a Kepler 438b nevű bolygótól volt hangos, amelyről hitték, hogy megvan az első tényleg életre alkalmas bolygó, mígnem 2015-ben kiderült, hogy az élet kialakulása mégis kizárt a folyamatos napkitörések miatt. A hasonló téves feltevések kiküszöbölésére indul 2018-ban a jelenlegi programot leváltó Transiting Exoplanet Survey Satellite és a James Webb Space Telescope. Mindkét teleszkóp a Keplertől eltérő módon vizsgálja majd a bolygókat, hogy azok összetételéről és lakhatóságáról több információt szerezhessünk.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!