2017. július 25., kedd, Jakab, Kristóf napja
Lugas, Lugas Külpolitika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/tronfosztas-1910296/

Trónfosztás

Gazdagok – Nehéz a francia milliárdosoknak
Szakadatlanul nő a francia milliárdosok vagyona – derül ki a Challenges gazdasági magazin összeállításából –, és soha nem látott mértékben nőtt meg a francia milliárdosok száma.

Amikor 1996-ban elindult a Challenges francia gazdasági magazin, még 14 millió eurós vagyonnal fel lehetett kerülni az ötszáz leggazdagabb francia közé. Ma az „utolsónak” is 130 millió eurója van. Az elmúlt húsz év alatt ez az összeg majd tízszeresére nőtt. Az ötszáz ember vagyona meg 80 milliárd euróról 570 milliárdra, ez hétszeres növekedés. Az első húsz milliárdos ebből 226 milliárddal rendelkezik. Mint az amerikai szupergazdagokról készült felmérésekben is, itt is azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb kézben össz­pontosulnak hihetetlen vagyonok. Például Serge­ Dassault vadászrepülőgép-gyártó és médiamágnás az eltelt húsz év alatt meghússzorozta vagyonát, de ez is csak az ötödik helyre volt elég.

Az egyik legfontosabb változás a listán, hogy több évtizedes „uralkodása” után a második helyre csúszott vissza a L’Oréal kozmetikai cég örökösnője, Liliane Bettencourt 35,8 milliárd eurós „eredményével”. Az új király, Franciaország leggazdagabb embere Bernard Arnault, a luxustermékeket gyártó cég, az LVMH első embere. Az ő vagyonát, amely az elmúlt év alatt majd felével növekedett, 46,9 milliárd euróra taksálják. Ezzel az összeggel Arnault szép helyre számíthat a világranglistán is, biztosan ott lesz a szupergazdagok első tíz helyezettje közt. A francia listán a harmadik helyen az Hermés divatcég tulajdonosa, Axel Dumas (30,9 milliárd) áll, őt követi a Mulliez család az Auchan áruházlánccal, majd az előbb említett Serge Dassault következik. Hogy érzékeltessük, milyen nagy összeg ez, vegyük például Bernard Arnault vagyonát forintosítva: 14 538 milliárd forint – ez alig kevesebb, mint a Magyarország lakossága által megtermelt féléves nemzeti össztermék.

Ha ilyen látványosan gyarapodnak a francia eurómilliárdosok, akkor a gyanútlan olvasó azt a következtetést vonhatja le, hogy biztosan ehhez mérten fejlődik a francia gazdaság. Hát nem. A francia nemzeti össztermék az említett húsz év alatt még meg sem duplázódott, közel sem jár a listán szereplő első tíz vagyon tizenkétszeres növekedéséhez. A milliárdosoknak csak az első milliárdot volt nehéz megkeresni, kicsit átalakítva a mondást, utána viszont dől hozzájuk a pénz – függetlenül attól, hogy megy-e a nemzetgazdaságnak, vagy sem. A magazin azt az okot hozza fel, hogy a milliárdos személyek mögött nagyrészt családi vállalkozások állnak, amelyek dinamizmusa további lendületet ad a vagyongyarapodásnak.

A francia szupergazdagok – ellentétben az amerikaiakkal, akik vállalják a rongyrázást – nem szeretik a csillogást, a sok fényt, amely a vagyonuk miatt rájuk irányul. Inkább visszahúzódva akarják folytatni megszokott, rejtett életüket. Sőt a Challenges magazin újságírói beszámoltak arról, hogy amikor kitudódik, hogy valaki felkerül a listára, megindulnak a különböző képviselőktől, az ügyvédektől, a család barátai­tól, a gazdasági tanácsadóktól a telefonok, először finoman kérve, majd határozottan fenyegetve a szerkesztőséget, hogy azonnal vegyék le őket a listáról. Úgy fogják fel, mintha reklámoznák vagyonukat, nem állapotjelentést olvasnának. Az is megesett, hogy az érintett fél hívta fel a Challenges-t. Amikor végre sikerült meg-győzni, miért helyes, ha a listán szerepel, felmerült, annak igencsak a végén áll. „Csak nem utolsó vagyok?” – kérdezte a milliomos döbbenten, és hogy elkerülje ezt a „megaláztatást”, még ötmillió eurót önként bevallott.

Forrás: Reuters

Bernard Arnault, a leggazdagabb francia (balról a második) építészeti bemutatón

Milyen módszerrel dolgoznak az újságírók? Az előző felméréshez képest megbecsülik, hogy kinek mennyivel növekedett vagy csökkent a vagyona. Figyelik a tőzsdei hozamokat, a vállalatok árfolyamát az értékpapírpiacon. Aztán felmérik, hol vannak a gazdagoknak ingatlanjaik, üdülőik, hogy merre pihennek. Az egyik milliárdos a közelmúltban vett 2500 hektáros területet Korzikán tíz kilométeres tengerparttal. Így legalább nem kell a szomszédokkal foglalkozni. Mintegy hétszáz bedolgozóval kutatják fel a szupergazdagok anyagi helyzetét, luxuskiadásaikat, megpróbálnak, amennyire csak lehet, közel kerülni a vagyon birtokosaihoz. Van olyan eset is, amikor az újságírónak nem kell magán-
nyomozóba átvedlenie, szinte minden elszámolási könyvbe betekinthet.

A L’Express politikai magazin a jelentés kapcsán arról érdeklődött egy pszichológustól, hogy milyen érzés ilyen hatalmas vagyont elviselni. Nem könnyű – ez volt a szakértő véleménye. „Ha valakinek nagy vagyona van, az olyan érzés lehet, mintha állandó üldözési mániában szenvedne – fejtette ki Pierre Angel professzor. – Mintha mindig 1789-ben, a nagy forradalom korszakában élnénk, és el kellene számolnia a vagyona eredetével.” A professzor kezel olyan „deviáns viselkedésű” örökösöket, akik nehezen tudják megemészteni a rájuk szakadó vagyont. Mi lehet a megoldás? Pierre Angel ilyenkor tartós külföldi utazást tanácsol pácienseinek, vagy egy külföldi leányvállalat vezetését, de mindenesetre olyan tevékenységet, amely kimozdítja őket az eddigi, lelkileg terhes életvitelükből. Még jó, hogy ez anyagilag nem akadály.

Hát a milliárdosoknak és örököseiknek sem fenékig tejfel az élet. Azért a növekvő egyenlőtlenségről sem szabadna elfeledkezni, különösen nem az „egyenlőség” hazájában. Franciaországban a szolidaritási adónak – amely a nagy vagyonokat sújtja – kellene a társadalmi igazságosságot szolgálnia. De ez olyan jól meg van kavarva, hogy évekkel ezelőtt Liliane Bettencourt, Franciaország legnagyobb vagyonának akkori tulajdonosa mentesült a fizetésétől.

Kiemelt

Vona teljes pálfordulása: már el sem megy saját Tusványosára

Pedig tavaly Vona még úgy fogalmazott: ha valaki igazán át akarja érezni, hogy egy vérből valók vagyunk, akkor az EMI-táborban a helye.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!