2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Lugas, Videóriport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/tiltott-kastelyok-2-2238880/

Tiltott kastélyok 2.

Filmsorozat az erdélyi történelmi családok jóvátételi harcairól

Birtokelkobzás, kastélyrombolás, módszeres gyilkosságok, kitelepítések – hogyan lehetséges a múlttal szembenézve a jövőt építeni Romániában?

Az Erdélybe hazatelepülő magyar történelmi családok ezzel a kihívással küzdenek meg napról napra, amikor visszaköltöznek lelakott kastélyukba, közelharcot vívnak a romániai hatóságokkal, hogy legalább töredékét visszakaphassák birtokaiknak. Sokszor a magyar többségű területeken, a Székelyföldön is komoly ellenállásba ütköznek.

Erre példa a Mikesek esete és az uzoni udvarház története. Erdély arisztokratáiról, restitúciós küzdelmeikről szól az NMHH Neumann János-pályázatára készített filmsorozatunk, amelynek második része az uzoni és magyarcsesztvei Mikesek megpróbáltatásait mutatja be.

Miben különbözött az erdélyi főnemesség a magyarországitól? Van-e értelme kastélyokról beszélni a Székelyföldön, ahol ritkán érték el az udvarházak azokat a dimenziókat, amelyeket egy kastélynak „illene”? Hogyan lehetett túlélni a második világháborús frontátvonulásokat, a kényszerlakhelyekre költöztetéseket, a román kommunizmus nacionalista tombolását?

Az Erdélybe hazatelepülő magyar történelmi családok napról-napra a múlttal szembenézés kihívásával küzdenek meg

És kiknek nem volt esélyük sem a túlélésre? Gróf Mikes Borbálával idézzük fel az erdélyi főnemesek világát egy szocialista szeszgyári lakótelep közepén – itt rejtőzik ugyanis az uzoni udvarház. Az ezeréves határokat védő székely főnemesség hazájában járunk. És a Mikesek földjén, akikről Orbán Balázs azt írta: „alig volt olyan szabadságharca hazánknak, amelyben egy vagy több Mikes ne játszott volna kiváló szerepet”.

Majd ellátogatunk a régi Alsó-Fehér vármegye területére, Magyarcsesztvére, a térdig érő kastélyok birodalmába, ahol a falu kőről kőre lopta szét a Mikes-család két kastélyát is. Amit itt találunk, az Közép-Európa szégyene.

Filmsorozatunk Erdély veszélyeztetett térségeibe, veszélyeztetett etnikai és társadalmi rétegeihez kalauzol.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!