2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Lugas, Lugas Publicisztika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/szegenyek-gazdagok-2629090/

Szegények, gazdagok

A társadalomtudományokban figyeltek fel először a Máté-effektusra. A jelenség nevét a Bibliából, Máté evangéliumából vette Robert Merton szociológus: „akinek van, annak adatik”. A teljes idézet: „akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól elvétetik” (Mt 25.29). Másként: a sokhoz még több csatlakozik.

Tudománytörténeti jelenség, hogy egyes tudósok saját korukban vagy az utókor számára kitüntetett helyzetbe kerülnek, elsősorban őket idézik (sőt: kötelező őket idézni), és olykor olyasmit is nekik tulajdonítanak, ami nem is az ő alkotásuk, felfedezésük. Minden fölfedezésnek van előzménye, de azokat rendszerint elhomályosítja a gyakran idézett tudós neve. Valójában érthető emberi jelenségről van szó: az emberek szeretnek ismert emberekhez kapcsolódni.

A Máté-effektus a gazdaság területén is jellemző. A gazdaság is ott indul erőteljes fejlődésnek, ahol már van „valami”: ahol már más befektetők is vannak, sőt esetleg tolonganak. Annyi ember nem tévedhet, nyilván ott érdemes beruházni.

A magyar nép is ismeri a Máté-effektus jelenségét, idézzük csak fel (a teljesen itt nem idézhető) „A kutya is a dombra…” közmondásunkat.
Felbukkan a Máté-effektus jelensége a nyelvben, nyelvhasználatban is. A nyelvben úgy, hogy bizonyos dolgokra vannak szavaink, másokra meg nem.

Megfigyelhető, hogy az ember zsigeri alapélménye egyfajta szomorúság, kiábrándultság, tehát a dolgok rossz oldalára több szavunk van, mint a jóra. A nyelvhasználatban is ez mutatkozik meg. A rosszról bőven tudunk beszélni, a jóról alig. A Máté-effektus irányítja a divatszavakat is.

Ha egy személy vagy fórum „bedob” egy új kifejezést, és annak sikerül a középpontba kerülnie, hamarosan sokan átveszik, ismétlik, terjesztik; az adott szó vagy kifejezés széles körben elterjed, közhellyé, sablonná válik. Szemünk előtt zajlott például a celeb szó felfutása. Emlékszem a pillanatra, amikor először hallottam. Nem is értettem. Ma pedig már aligha van magyar ember, aki ne ismerné.

És így futnak fel további, korunkat jellemző szavak, kifejezések. Nincs spontán-nem spontán politikai nyilatkozat „úgy gondolom” nélkül; az igaziból határozószóból igazándiból lett; ma már nem elküldenek, elbocsátanak valakit, vagy felmondanak valakinek, hanem egy korábban igen drasztikusnak számító szóval: kirúgják. Korábban elegendő volt, ha azt írták valamire, hogy pontos, ma annak tűpontosnak kell lennie. Dől a nagyvárosi és az internetes szleng, és terjed.

Ha valami egyszerű, kötelező azt írni: egyszerű, mint egy faék. És mindent relativizáló korunkban mindenhová odaírják: Bármit is jelentsen ez. Így terjedhetnek el kevésbé szabályos kifejezések is, csupáncsak a Máté-effektus hatása alá kell kerülniük: müxik (működik), legügyfélbarátabb (leginkább ügyfélbarát). És a felfutással párhuzamosan szavak tömege hull a süllyesztőbe.

A Máté-effektus torzítja a viszonyokat. A gazdag gazdagabb lesz, a szegény szegényebb. A hálózatkutatók szerint általános természeti törvényről lehet szó, mert matematikai eszközökkel is bizonyítható, így kiszámítható, sőt előre jelezhető.

Így torzult el a Föld gazdasága: egészen kicsiny százaléknyi ember birtokában van a Föld gazdasági javainak nagyobbik része; a Föld lakosságának túlnyomó többsége kiszolgáltatott, szegény.

Ha a Máté-effektust átvisszük kulturális területre, akkor azt látjuk, hogy az igényes és színvonalas kultúra a keveseké, a kommersz kultúra a tömegeké. És ugyanezt tapasztalhatjuk a nyelvhasználatban is: a többszintű, igényes nyelvi gazdagság a keveseké… S akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól elvétetik…

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!