2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Lugas, Lugas Külpolitika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/szaz-dollar-2418040/
A legkönyörtelenebb afrikai terrorszervezet

Száz dollár

Szomália – Az Al-Shabaab a legkönyörtelenebb afrikai terrorszervezet
Szomáliában többször bejelentették, hogy lefejezték a dzsihadista szervezetet, ebből a csapásból nem tud felállni az Al-Shabaab, de a terrorcsoport újabb, minden eddiginél kegyetlenebb merényletekkel igazolta életképességét. Huszonöt évnyi polgárháború után a fővárosba mintha visszatért volna a béke, de aztán szétrobbantott holttestek emlékeztetnek a valóságra.

Szomália büszkesége, az ország első bevásárlóközpontja, a Mogadishu Mall a város központjában, épp a romokban lévő katolikus katedrálissal szemben áll. Ez is templom, a fogyasztás temploma. Szomáliában itt működik az első mozgólépcső, minden csupa márvány és üveg, a kivitelezők megadták a módját.

A megnyitása óta eltelt egy év alatt a fia­talság birtokba is vette, a helyi „aranyifjakkal” vannak tele az üzletek, a kávézók, az éttermek. Az emberöltőnyire nyúlt polgárháború alatt ők zömében külföldön születtek, a Nyugat nagyvárosaiban nőttek fel, nekik nem új dolog a lakosság életszínvonalához képest fényűző költekezés. De nemcsak az anyagi különbségek szentélye ez a pompás épület, hanem kifejezi azt is, hogy milyen jövőt akarnak nyújtani Szomáliának az ország vezetői, akik az idén februárban kerültek hatalomra. A hathatós külföldi segítséggel megválasztott elnök és a honatyák, mint ahogy sokan mások, békés és fejlődő Szomáliára vágynak, amelynek jelképe ez az üzletközpont.

Ám vannak olyanok is, akiknek a háta borsódzik a nyugati csillogástól, ők vissza akarnak térni az iszlám keletkezése körüli időkbe, vissza a tiszta forráshoz. Ezért akár százasával robbantják föl a békés állampolgárokat – csak hogy pánikot keltsenek a hatalomban. Nem válogatnak tetteikben: az Al-Shabaab terrorcsoporthoz köthető számos öngyilkos merénylet, gerillatámadások katonai laktanyák ellen és országszerte végrehajtott túszszedések. Volt olyan terrorakció, amely után a csoport elnézést kért a polgári lakosságtól, azoktól, akik szeretteiket vesztették el a robbantásokban. Azzal vigasztalták a hozzátartozókat, hogy az áldozatok már a paradicsomban vannak.

Az elmúlt hónapban csupán a fővárosban gyakran kellett volna bocsánatot kérniük az Al-Shabaab terroristáinak, ugyanis a két nagy merényletben szinte kizárólag polgári lakosok vesztették életüket. Az október 14-én elkövetett robbantásban 358-an haltak meg, míg a két héttel utániban 28-an. Ez egy kisebb falu lakossága vagy egy túlzsúfolt utasszállító elpusztításával ér fel. Az ilyen jellegű akciók közül az első volt a legnagyobb Szomália történetében, és a világon is csak egy, Irakban elkövetett robbantás előzi meg, amelynek 400 halálos áldozata volt.

A 2007-ben alapított, eredeti nevén Harakat al-Shabaab al-Mudjahideen, azaz A Hitért Harcoló Fiatalság Mozgalma jó ideje, pontosan 2012-től az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik legfőbb szövetségese a térségben.

A hajdanán Oszama bin Laden vezette terrorszervezetnek gyakran halálhírét keltik, és bár kétségtelenül meggyengült a vezető távozása óta, még mindig jelentős szerepet játszik például Kelet-Afrika terrormozgalmában. Az Al-Shabaab Afrikában az áldozatok tekintetében a nem oly dicsőséges rangsor élén áll. A nigériai Boko Haram vagy akár az Észak-Afrikában harcoló AQMI úgy látszik, hogy jobban kezeli a médiát, mivel nagyobbnak és veszedelmesebbnek tűnik. Ám az Al-Shabaab a legkönyörtelenebb afrikai terrorszervezet. 2016-ban Szomáliában 4200 áldozatuk volt az általa elkövetett támadásoknak és merényleteknek, míg csupán az idén Mogadishuban hétszázan haltak vagy sebesültek meg a terroristák kezétől.

A terrorszervezetnek ma mintegy nyolcezer harcosa tevékenykedik az országban. 2011 nem volt valami jó évük a fegyveres lázadóknak, ekkor minden nagyvárosból kiverték a csoportot. Ebben nagy szerepet játszottak az etióp páncélosok, akik beavatkoztak a polgárháborúba. Később az ő helyüket vette át az Amisom, az Afrikai Unió 22 ezer fős békefenntartó kontingense, amely többnyire laktanyáiban időzik, így vidéken hagyja a dzsihadistákat érvényesülni.

Az Afrika szarván lévő Dzsibutiból az amerikaiak eddig a szomáliaiakkal egyeztetett dróncsapásokkal veszélyeztették a szervezetet, a múlt héten először nem egyeztetett módon hajtottak végre drónokról rakétatámadást egy terrorsejt ellen. 2013-ban az Al-Shabaab Kenya fővárosában, Nairobiban több napra elfoglalt egy bevásárlóközpontot, több mint hatvan halálos áldozat maradt utána. A szervezet vezetőjét, Ahmed Abdi Godane-t 2014-ben megölték, ekkor mindenki az Al-Shabaab végéről beszélt. Aztán viszonylag gyorsan áthidalták a vezetőválságot, és főleg vidéken új erőre kaptak.

Fotó: Reuters

Az Al-Shabaab által 2016-ban felrobbantott szálloda romjai Mogadishuban

Az új szomáliai vezetés, élén az elnökkel, Mohamed Abdullahi Mohameddel, először legalább a fővárosban szerette volna megteremteni a biztonságot. Ellenőrző pontokból „acélövet” hozott létre, amelynek az lett volna a feladata, hogy feltartóztassa a robbanószerrel dugig tömött, merényletre készülő teherautókat. Ez az „acélöv” azonban elpattant, egy hónap leforgása alatt négy ilyen kocsi is bejutott Mogadishuba. Pedig a nyáron a kormány elégedetten tudósított arról a hírről, hogy a mogadishui akciókért felelős terroristavezér, Ali Dzsabal életét vesztette egy amerikai dróntámadás következtében.

A szomáliai tisztek nemcsak hiányosan kiképzettek, de százdolláros, mintegy 28 ezer forintos havi fizetésük miatt nem fűti őket a terroristaellenes tettvágy sem. Nyilván, ha valamivel több pénzt ajánlanak nekik, akkor nem fogják olyan tüzetesen ellenőrizni a gépkocsikat. Így történhet meg, hogy az Afrikai Unió által ellenőrzött vidéki területeken az Al-Shabaab vámot vet ki a lakosságra, kezdi kiépíteni a sarián, az iszlám törvénykezésen alapuló igazságszolgáltatási rendszerét, és szabadon toborozhat a fiatalok között.

A mogadishui kormány drámaian gyenge, jelenleg a külföldi segélyek, az országban állomásozó békefenntartók és az amerikai dróntámadások tartják fenn. A helyi haderő, amelynek kiképzését az elnök egyik legfontosabb céljának tartja, nem tud nagyszabású terroristaellenes támadást levezényelni. A városok határozottan veszélyesek a külföldiek számára, ám mintha az élet kezdene visszatérni a településekre. A szomáliaiaknak elegük van a klánharcokból, amelyek egyeseknek kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy sütögessék a pecsenyéjüket.

Érezhető a lakosság békevágya, ez azonban kevés ahhoz, hogy az Al-Shabaab-féle terroristák alól kihúzzák a szőnyeget.

Kiemelt

Egy újabb adalék a Soros-hálózat Szél Bernadettel együtt akciózó ismert emberéről

A hírhedt felforgató, Saul Alinsky módszereire támaszkodva építenék tovább a hálózatot. Mi ez, ha nem nemzetbiztonsági kockázat? – tette fel a kérdést cikkében a Tűzfalcsoport.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!