2017. november 24., péntek, Emma napja
Lugas, Lugas Publicisztika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/salvador-dali-kivalo-marketinges-szegeden-es-papan-2139493/

Salvador Dalí, a kiváló marketinges Szegeden és Pápán

„Én magam vagyok a drog”

Szürrealizmus északnyugaton és délkeleten: a kackiás bajusz és az elfolyó idő ura a pápai Esterházy-kastélyba és a szegedi Reök-palotába is beköltözött. Szegeden Salvador Dalí több mint hatvan alkotását láthatja a közönség, melyek ízelítőt adnak a katalán polihisztorból és a „Dalí-jelenségből” azáltal, hogy bemutatják legjellemzőbb, legnépszerűbb, szürrealista korszakát. Dalí grafikái, litográfiái, rézkarcai és kisplasztikái Prágából érkeztek meg Szegedre, a tárlat gerincét pedig a mester hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években készített alkotásai adják.

Fotó: MTI

Szelfi készül Dalí portréja előtt a szegedi Reök-palotában

Eközben Pápán Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képével csillapíthatjuk tovább a huszadik század egyik legünnepeltebb figurája iránti kíváncsiságunkat.

A Reök-palota szecessziós épületében tíz éve működik kortárs művészeti központ, ahol többek között megfordultak már Andy Warhol, Rembrandt, Hundertwasser és Mel Ramos alkotásai is. Legnagyobb termében Alfons Mucha művei után Salvador Dalí különböző sorozataiból látható válogatás, melyek elsősorban a művész sokoldalúságát hirdetik. Szerepelnek lovak és kozmosz inspirálta művek, továbbá az Énekek énekéhez rajzolt illusztrációk is.

Külön teremben mutatják be a művész feleségével, Galával közösen kiadott szakácskönyv képeit, merthogy ilyet is készített. A tárlaton szerepelnek még Dalí legismertebb festményeiről készített, szignált művészi reprodukciók, melyek mellett látható több, a képek ihlette kisplasztika, de kiállítottak néhányat az alkotó dísztálaiból is, melyeket a limoges-i porcelánmanufaktúra közreműködésével készített. A tárlatot Václav Chochola cseh fotóművész Dalít a hatvanas években megörökítő sorozata zárja, melyet Josef Nálepa szobrászművész a mestert ábrázoló bronzportréja egészít ki.

Pápán az Esterházy-kastélyban száz színes fametszet áll, amelyet Dalí Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként, és amelyeknél a zsák valóban megtalálta a foltját, hiszen a két alkotó stílusa remekül kiegészíti egymást. A festő nagyon szerette az arisztokratikus életformát, így a barokk kastély és a szecessziós palota is ínyére lett volna. Pápán ráadásul láthatjuk Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációkat, a termek kockáin pedig az excentrikus alkotó híres-hírhedt idézetei olvashatók.

Az 1904-ben született Salvador Dalí alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezte. Sokat emlegetett mondása jól summázza személyiségét: „Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem”, mint ahogy a „nem élek drogokkal, én magam vagyok a drog” is. Ellentmondásos, kissé egocentrikus figura, aki hangyászsünt sétáltat a metróhoz vezető lépcsőn, vagy 28-szor dobat a levegőbe három macskát és egy széket a tökéletes róla készült portré érdekében.

Dalí jelenség. Nem úgy volt zseni, mint Leonardo, és nem is reformálta meg a festészetet úgy, mint mondjuk Pablo Picasso. Nem ő találta fel a szürrealizmust, a stílusirányzatot mégis vele azonosítják. Salvador Dalí zseniális marketingszakember volt már azokban az időkben is, amikor ez a fogalom még hírből sem létezett.

Létrehozott egy énmárkát életstílusával, humorával, feleségével való, a közönség által ismert kapcsolatával és védjegyévé vált bajuszával. Szeretett szerepelni, új dolgokba és műfajokba belefogni a filmes látványterveken át a tarot-kártya-készítésig.

Talán nincs is még egy olyan festő, akinek karaktere és mondásai ilyen mértékben adtak volna hozzá személyi kultuszához és művészetének értékeléséhez. A szegedi és a pápai kiállítás egy-egy szeletet ad Salvador Dalí mérhetetlen sokoldalúságából, amely azok számára is érdekfeszítő lehet, akik nem rajonganak különösebben festményeiért.

Az alkotó pedig ma sem pihen, Dalít ugyanis egy apasági vizsgálatot követelő asszony kérésére exhumálták július végén. A teszt eredménye ugyan negatív lett, ám van olyan érzésem, hogy a művész bajuszpöndörítéssel nyugtázná, hogy még mindig a figyelem középpontjában van.

(A Salvador Dalí munkásságát bemutató tárlat szeptember 24-ig látogatható Szegeden. A Welcome into my brain – Üdvözöllek az agyamban című kiállítás október 31-ig látható Pápán)

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!