2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Lugas, Lugas Kritika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/padlogazzal-1897930/

Padlógázzal

Film – Baby Driver: bankrablók sofőrje

Jó volna tudni, hogy a magyar filmforgalmazók irodáiban ki dönt a címek lefordításáról, ugyanis színvonaluk egyre gyengébb. Ez a filmkedvelők számára nem újdonság, az utóbbi években már számtalan fórumon felszólaltak a magyar mozirajongók annak érdekében, hogy következetesebb vagy értelmesebb címek szülessenek.

Példának okáért itt van rögtön Edgar Wright rendező Baby Driver című filmje, melyet sikerült Nyomd, bébi, nyomd-ra átkeresztelni. Ez a megoldás egyrészt azért borzalmas, mert pár percnyi internetes nyomozással bőven a bemutató előtt is kideríthető, Babynek a film főszereplőjét hívják, másrészt annyira erőltetett, hogy az már fáj. Főleg, amikor rájövünk, a Baby Driver középpontjában a zene áll – innentől kezdve pedig nem nehéz megtalálni az ihlető dalt, a Simon & Garfunkel azonos című számát. Arról nem is beszélve, mennyivel jobban hangzik az eredeti cím, amelyre felkapja az ember a fejét, utánanéz, kíváncsi lesz. Ráadásul a magyar verzió félrevezető is: a „Nyomd, bébi, nyomd” sokkal inkább utal egy terhességgel, szüléssel kapcsolatos bugyuta, amerikai tinifilmre vagy romantikus komédiára, mint egy fülbemászó dallamokkal teli, humoros és izgalmas, szerzői jellegű akcióvígjátékra.

Fotó: Intercom

Humoros, izgalmas akcióvígjáték fülbemászó dallamokkal

Márpedig a Baby Driver utóbbi kategóriába tartozik. A tinifilmekkel (Csillagainkban a hiba, A beavatott sorozat) befutott Ansel Elgort által kiválóan megformált álmodozó, huszonéves Baby (akinek van becsületes polgári neve is, de nem lőnénk le a poént) zseniálisan vezet, egyébként tisztelettudó, udvarias, valamint nagyon szereti kerekesszékes és néma nevelőapját. Ám bizonyos múltbéli hibák miatt a Doki nevű, kicsit atyáskodó, jólelkű gengszternek (Kevin Spacey) és innen-onnan verbuvált csapatainak segít elmenekülni a rablások helyszínéről, ez az ideiglenes munkája.

Egy gyerekkori baleset következtében pedig folyamatos fülsípolástól/zúgástól szenved, emiatt állandóan bedugott fülhallgatóval közlekedik, vagyis folyamatosan a hangulatához, tervei­hez vagy az adott akcióhoz passzoló zenét hallgat – sokszor a zene ütemére vezet. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a Baby Driver musicalfilm, azzal a különbséggel, hogy itt maximum csak dúdolgatnak a szereplők, nem fakadnak dalra hirtelen ötlettől vezérelve. Természetesen Babyt a szerelem is megtalálja egy csinos és szintén muzsikabolond pincérnő, Deborah (Lily James) személyében, akivel együtt terveznek átautózni az államokon. Csakhogy a film nem ölt road movie-jelleget – a bonyodalmaknak köszönhetően egy idő után sokkal inkább a Bonnie és Clyde-ra hajaz.

Ugyanis az igazságérzetétől, emberszeretetétől hajtott Baby nem tudja tétlenül nézni, ha egy-egy munka közben ártatlanok kerülnek veszélybe, így magára haragítja először a bajkeverő és erőszakos Dilit (Jamie Foxx), majd a brókerből rablóvá aljasult Havert (a Mad Men – Reklámőrültek Jon Hammje), ezzel pedig elég csúnyán végződő láncreakciót idéz elő.

De attól mégse féljenek, hogy a Baby Driverben patakokban fog folyni a vér, ugyanis Wright folyamatosan ügyel arra, hogy ne essen túlzásokba, megőrizze a kicsit művészfilmes jelleget. Csodálatosan pörgős, a hangulatba igazán „behúzó” felütéssel indít, a megfelelő információkat is kellő ütemben adagolja, jól bánik a fényekkel, a zenével, a színészei­vel – Foxx és Hamm acsarkodása kincset érő pillanatokat eredményez –, csak a szerelemmel nem igazán tud mit kezdeni. A két fiatal egymásra találásának jelenetei, illetve a fontosabb karakterek izgalmas háttértörténeteinek kibontása mind-mind kihagyott ziccerek. Ennek ellenére a Baby Driver kellemes, szórakoztató nyári film, elképesztően jó zenékkel.

(Nyomd, bébi, nyomd [Baby Driver]. Magyarul beszélő, angol–amerikai akcióvígjáték, 113 perc, 2017. Rendezte: Edgar Wright)

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!