2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Lugas, Lugas Kritika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/mire-fel-nagy-gazsik-2139628/

Mire fel a nagy gázsik?

Filmvilág – Dollárszuperhősök

Idén is nyilvánosságra hozta az amerikai Forbes magazin, hogy melyik színész kereste a legtöbbet Hollywoodban az elmúlt évben, azaz 2016 júniusa és 2017 júniusa között. A végeredmény meglepő, ugyanis a lista élén Mark Wahlberg áll 68 millió dolláros adózás előtti bevétellel (17,5 milliárd forint), aki ezzel letaszította trónjáról a tavalyi lista első helyezettjét, a „Sziklát”, azaz Dwayne Johnsont, aki idén csak a második helyet verekedte ki magának 65 millióval.

Wahlberg még a nyolcvanas évek végén tűnt fel Marky Mark művésznevén egy fiúbandában, később pedig kisebb filmszerepek mellett alsónadrágreklámokban domborított. Színészi pályájának két csúcspontja volt: Paul Thomas Anderson 1997-es, Boogie Nights című filmje, amelyben egy feltörekvő pornósztárt alakított a hetvenes évek csillogó világában, illetve Oscar-jelölést érdemlő alakítása A téglában bő tíz éve.

Tavalyi 58 millióját viszont olyan remekműveknek köszönheti, mint a Megjött apuci, 2. és a minden idők talán legbutább akciófilmje, a Transformers: Az utolsó lovag, amely a megfáradt sorozat ötödik része. A tavalyi listavezető, pankrátorból lett színész Johnson többek között a Baywatch és Jumanji-remake-eknek köszönhetően érte el a második helyezést. A mágikus, életre kelő társasjáték újragondolása ugyan még nem került a mozikba, de a vízimentőkről már tudjuk, hogy csúnyán elhasaltak a kritikusok és a nézők előtt is.

Mire fel hát a magas gázsik? Hol vannak az ünnepelt karakterszínészek, a kritikusok által megénekelt nagybetűs művészek? A lista harmadik helyén szintén egy akciósztár, Vin Diesel végzett, őt pedig a fárasztó vígjátékairól hírhedt, ám a Netflixszel remek szerződést kötő Adam Sandler és Kína első számú exportcikke, Jackie Chan követi. „Ezen a bolygón bárkinél jobban rúgok szét egy feneket, és megnyerő a mosolyom” – viccelt korábban Dwayne Johnson arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon minek köszönheti a sikert.

Mark Wahlberg, Hollywood legjobban fizetett színésze bostoni rendőrként forgat

Igaza lett: hiába bukik el egy-egy filmje a kasszáknál, népszerűsége olyannyira töretlen, hogy egy idei, amerikai közvélemény-kutatás szerint a 2020-as választásokon olyan játszi könnyedséggel verné Donald Trumpot, mint a rosszfiúkat a vásznon.

Nem vitás, hogy a szuperhősök és akciósztárok korát éljük: nagy látvány, nagy trükkök – kevésbé nagy színészek. Nehezen hihető persze, hogy Meryl Streep vagy Daniel Day-Lewis valaha is ugrált volna háztetőről háztetőre színes overálban, a stúdiók azonban egyre többet költenek jobb színészek elcsábítására: a világ első számú képregény-birodalma, a Marvel Stúdió vezére is rájött, hogy a színészek a legjobb speciális effektusok, és ma már többet költenek rájuk, mint a látványelemekre.

A tavalyi év tíz legjobban kereső színésze összesen 488,5 millió dollárt vitt haza az elmúlt évben. A lista azonban a férfi és a női szereplők közötti hatalmas bérszakadékot is tükrözi: a világ tíz legjobban fizetett színésze között nincs nő, és a világ tíz legnagyobb férfi színésze közel háromszor annyit keresett, mint a tíz legjobban fizetett színésznő.

Összehasonlításképpen: a legjobban fizetett színésznő a friss Oscar-díjas Emma Stone, akinek éves bevétele 26 millió dollár. A lista második helyén Jennifer Aniston áll 25,5 millióval, aki – bár sosem szerepelt fajsúlyos filmben – továbbra is számíthat a Jóbarátok után befolyó jogdíjakra, míg a harmadik helyezett a korábban listavezető, pár hónapja még Budapesten forgató Jennifer Lawrence.

A hölgyek tekintetében szembetűnő, hogy vagy A-listás, Oscar-díjas, de legalább jelölt színésznők (Charlize Theron, Julia Roberts, Cate Blanchett) vagy komikák (Mila Kunis, Melissa McCarthy) foglalnak helyet a top 10-ben.

A különbség oka a szerepek eloszlásában keresendő: a nagy gázsik a szuperhősmozik és az izmos kasszasikerek után jönnek, az ilyen típusú filmekben pedig egyszerűen kevesebb női szerep van, ami jelentős nyereséggel is jár. Egy tavalyi elmérés szerint a szöveges szerepek 28,7 százalékát teszik ki a női karakterek, a negyven feletti hölgyeknek pedig ennek a nem túl nagy számnak a negyedével kell megelégedniük. Egészen addig, amíg nem lesz egyenlő számú a jól fizető szerep, a fizetések sem egyenlítődnek ki.

Hirdetés

Kiemelt

A „fajtabeliek” és a „vagonok” – újabb jobbikos hangfelvétel

Balasi András, a Jobbik V. kerületi képviselője és Papp Sándor Zoltán, a szarvasi Jobbik alapítója bizonyos „fajtabeli” emberek bevagonírozásáról és deportálásáról beszélt.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!