2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Lugas, Lugas Külpolitika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/mezes-ajandek-1210789/
Lugas

Mézes ajándék

Ciprus – Lesz-e görög–török megbékélés a stratégiai fontosságú szigeten?
Ciprus – Lesz-e görög–török megbékélés a stratégiai fontosságú szigeten?

Én 1974-ben menekültem ide északról – mondja egy szép csillagos ciprusi este a limassoli szálloda marketingmenedzsere. – Dél-Cipruson élek, és azóta vissza sem mentem arra helyre, ahol a gyermekkoromat töltöttem. Pedig mindenünket otthagytuk. Egész életem úgy telt el, hogy arra gondoltam: a törökök elvettek valami nagyon fontosat tőlem. És nem csak én voltam így ezzel. Mindenki gyűlölettel a szívében beszélt a törökökről.

Negyvenkét év elteltével most mégis azt kell hogy mondjam: nincs kire haragudjak! Teljesen más generáció él már. Azoknak a katonáknak a nagy része, akik 1974-ben elűztek 200 ezer görög cipriótát északról délre vagy külföldre, vagy nagyon öreg már, vagy már nem is él. A mai fiatalok kevésbé foglalkoznak az együtt- vagy különéléssel. Egészségesen érdeklődőek, kíváncsiak, és szeretnének elmenni Észak-Ciprusból délre vagy lentről az északi területek felé. Én is megöregedtem. Szívesen visszamennék és megnézném, hol voltam gyerek, és hol éltek a szüleim. Én várom az újraegyesítést.

Észak déllel

Ez csak egyetlen vélemény 2016. év végén Ciprusról, de sokan osztják ezt a véleményt manapság. A jól értesültek azt mondják: még néhány hónap, és biztosan létrejön az, amire kevesen számítottak: eltűnik a drótkerítés Nicosiából, és egyesül a sziget északi és déli része.
Ciprus bizony megérdemelné a nyugalmat, hiszen a történelem viharaiban sok országnak volt már a tulajdonában. Tartósan több száz évre rendezkedett be itt az Oszmán Birodalom, és a britek is gyarmatosították 1960-ig. A sziget ugyanis rendkívül fontos stratégiai jelentőséggel bír.

Három kontinenst köt össze, alig száz kilométer ide Izrael, Szíria vagy éppen Libanon. Nemhiába állomásoztat itt Nagy-Britannia katonákat, és az sem véletlen, hogy az ENSZ számára is különleges jelentőségű a terület. Ezért is figyel oda a világ mostanában arra, hogy mi lesz a béketárgyalások vége. Novemberben a svájci Mont Pelerinben öt napon keresztül tárgyaltak a felek egymással a nyilvánosság teljes kizárásával.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és Mustafa Akıncı, a Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság első embere kifejezetten derűlátóak voltak az első megbeszélések után, amelyeket néhány nappal később Genfben folytattak. Persze nem kicsi a tét, hiszen a térségben ma is 35 ezer török katona állomásozik. A cél olyan államszövetség, amelynek a török és a görög fél is a tagja lehetne. Ehhez persze módosítani kellene a jelenlegi határvonalakon.

Brit katona a török ciprióták által negyven éve elhagyott buszok roncsainál. Eltűnhetnek a drótkerítések

Forrás: Reuters

Brit katona a török ciprióták által negyven éve elhagyott buszok roncsainál. Eltűnhetnek a drótkerítések

A ciprusi televízióban és rádióban természetesen minden a tárgyalásokról szól. Van, aki a bosnyák modellt követné, és a négyéves ciklusok során három évig görög, egy éven keresztül török ciprióta elnököt ültetne a kormány élére. Ezek ma még csak találgatások, ám a színfalak mögött komoly számháború zajlik. Beindultak a lobbicsoportok. A nemsokára leköszönő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár például kifejezetten szorgalmazza a tárgyalások gyors kimenetelét. Neki jól jönne ez az eredmény a mandátuma végén. Ha ez nem sikerül, kevés maradandó kötődne a nevéhez ENSZ-főtitkárként. Az Európai Uniónak is jól jönne a sikertörténet, nem sok hasonlót éltek meg ugyanis a brüsszeli vezetők az utóbbi időben.

Aphrodité temploma

És nagyon támogatja a pozitív kimenetelt a két elnök is. Nikosz Anasztasziadisz már miniszterelnöksége elején leszögezte, hogy szeretné megoldani a problémát, és az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke sem gondolja ezt másképpen. Lehet, hogy az illetékesek már sejtettek valamit, amikor 2013-ban a ciprusi Paphost választották 2017 Európa Kulturális Fővárosává a dániai Aarhusszal egyetemben? Ha jövőre létrejönne az újraegyesítés, bizony még több kíváncsiskodó érkezne a dél-ciprusi kikötővárosba.

Paphos egyébként költőien szép. Gyönyörű a tengerparti pálmasora, van reptere, és itt találták meg 1966-ban ciprusi parasztok munka közben azokat az ókori romokat, amelyeket földrengés tett a földdel egyenlővé a IV. században. Ennek helyén ma régészeti park van ókori mozaikokkal és Aphrodité templomának maradványaival. A mitológia szerint a közelben lépett ki a habokból Aphrodité, hogy „mézes ajándékot hozzon” a világnak.

A hivatalos megnyitó 2017. január végén lesz, és látogatásom ideje alatt még az utakat javították a gépek a belvárosban. A kulturális főváros szervezőcsapata mindössze 14 főből és néhány tucatnyi önkéntesből áll. Nem is lehetne több embert foglalkoztatni, hiszen az esemény költségvetését hatvan százalékkal vették vissza, húszmillió euróról nyolcmillióra. Programok azonban maradnak szép számmal. Több száz esemény várja a látogatókat színházi, zenei, kulturális érdekességekkel. A jövő év célja, hogy még inkább megismertessék az ideérkező turistákat a mitológiával, a nagy utazókkal, a kulturális kincsekkel, valamint a szigeten élő török cipriótákkal.

A megölt falu

Én már azt sem érzem véletlennek, hogy épp ezekben a hetekben kerül a mozikba George Avraam ciprusi görög rendező dokumentumfilmje a válságról. A Beloved days, vagyis Azok a boldog szép napok című filmet a ciprusi nagykövetség támogatásával a Toldi moziban is láthatták az érdeklődők néhány hete. A történet a törökök által megszállt Kármi faluban játszódik, északon.

A gyönyörű helyszín sokáig azzal kecsegtetett, hogy több filmet is forgatnak itt. A remény 1974-ig, a török hadsereg behatolásáig tartott. A két éven keresztül forgatott filmhez négy évig gyűjtöttek dokumentumokat az alkotók. Olyan falu életébe kaphatunk betekintést, amely települést „megölte” a beavatkozás, és amely levegőért kiált. A filmnek nincs vége, nem is lehet, hiszen senki sem tudja a folytatást. Az író, George Avraam büszkén mesélte Larnacában egy étteremben, hogy rövid idő alatt négy díjat kaptak már, a legutóbbit éppen Indiában. De bemutatták már a filmet az Európai Parlamentben, és érdeklődik iránta a cseh televízió is. Ennél jobban nem is lehetett volna időzítenie – mondom neki.

A sziget egyébként zsúfolásig tele van. Klímája kiváló, angol és német turisták akár négy-öt hónapot is eltöltenek itt ősszel és télen, hiszen a tengerben még novemberben is lehet fürdeni, és a hőmérő higanyszála szinte soha nem megy tíz fok alá. Igazán vicces, ahogy a pálmafák alá vagy mellé műanyag rénszarvasokat és Télapót tesznek most, karácsony előtt, havat ugyanis az itt élők még sohasem láttak.

Nem úgy a szintén a szigeten található Troodos-hegység tetején, ahol 1900 méter magasan bizony hűvösek a reggelek. Aki Európa legdélebbi sípályáját szeretné kipróbálni, az megteheti itt. Létezik Ciprusi Síszövetség is, igaz, nem nagy létszámmal. Aki nem bírja a nyári forróságot, a hűs hegyi falvakba menekül, ahová szívesen járnak arab sejkek, előkelőségek is.

A leghíresebb közöttük Faruk egyiptomi uralkodó volt, aki kétszer is járt a ciprusi hegyekben, és még ma is büszkén mutogatják azt a 1936-os Cadillacet, amelybe Faruk vette a kárpitot. Mára szépen kiépült a hegyvidéki körzet, amolyan faluturizmusi mintaövezet lett. (1974-ben egyébként sokan telepedtek le itt azon görög ciprióták közül, akik északról menekültek, és megélhetést, illetve lakóhelyet kerestek.) Az ember tehát lépten-nyomon belebotlik a közelmúlt eseményeibe, ezért is várja nagy kíváncsisággal a béketárgyalások végeredményét.

Kérdés, hogy ki dönt majd a megbeszélések végén. Görögország? Az ENSZ? Mit mond minderre Erdoğan? Mit az Európa Unió? Mi lesz a brit katonákkal? És egyáltalán: gondol-e arra valaki, hogy ezzel több százezer török lesz uniós állampolgár? Szóval sok még a kérdőjel. Folytatás januárban Genfben.

Pásztor Zoltán
az MTVA vezető szerkesztője

Hirdetés

Kiemelt

Buffon ezredes jelenti Palermóból

Pénteken kilenc meccset játszanak, a menü elemzése előtt illik néhány szót szólni Gianluigi Buffonról, aki pályafutása ezredik mérkőzésén szerepelhet.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!