2017. június 23., péntek, Zoltán napja
Lugas, Lugas Helyzetkép
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/kritikus-tenyezo-1527958/

Kritikus tényező

Facebook – Kiszűrni azokat, akik „nem akarnak többé élni”

Közel kétmilliárd ember számára a Face­book a kommunikáció elsődleges csatornája. Itt osztják meg gondolataikat, fényképeiket, életük minden egyes pillanatát. Az öngyilkosságukat is. A cég most mesterséges intelligenciát fejleszt a potenciális öngyilkosok kiszűrésére.

Mióta a Facebook Live minden felhasználó számára elérhetővé vált, legalább hárman közvetítették élőben öngyilkosságukat. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte minden negyven másodpercben történik egy öngyilkosság, a 15–29 évesek (a Facebook elsődleges közönsége) körében pedig ez a második leggyakoribb halálok. Az elmúlt ötven évben alig történt előrelépés az öngyilkosságok kezelésében. A megelőzés általában mindössze az ártalmas eszközök elzárásában állt. Ma azonban kevés ez a hozzáállás, mivel az információcunami minden eddiginél könnyebben indítja el a depresszív folyamatokat, másrészt az internet segítségével pillanatok alatt hozzá lehet jutni bármilyen öngyilkosságra alkalmas eszközhöz. Nem csoda, hogy 2014-ben harmincéves csúcsot döntött az Egyesült Államokban az öngyilkosságok száma. Legutóbb januárban váltott ki óriási sajtóvisszhangot egy 14 éves floridai tinédzser, Nakia Venant esete, aki néhány órával azután, hogy kiírta üzenőfalára: „Nem Akarok Többé Élni”, kétórás Facebook-videóban akasztotta fel magát.

Szerényi Gábor rajza

Mark Zuckerberg februárban nyilatkozott a cég jövőjéről, és külön kiemelte a mesterséges intelligencia szerepét az öngyilkosságok megelőzésében. A Facebook már eddig is több megelőző alkalmazást fejlesztett. Volt közöttük olyan, amelyik tippeket adott a segítségkéréshez, vagy olyan, amellyel a barátok figyelmeztethették a Facebookot, ha egy ismerősüknek öngyilkos gondolatai támadtak.

A most fejlesztett, öntanuló algoritmus a Floridai Állami Egyetem kutatása szerint két éven belül 80-90 százalékos bizonyossággal tudja majd megállapítani, hogy ki mennyire szuicid hajlamú. Ha pedig olyan mennyiségű és minőségű információ áll az algoritmus rendelkezésére, mint a Facebook esetében, akkor valószínűleg nincs is szükség két évre. A Facebook ugyanis nemcsak az önkéntes felhasználói tevékenység kapcsán gyűjti a felhasználók adatait, hanem jóval szélesebb körből (például böngészőtörténet olvasása, adatbrókercégek információi) szerez naponta hatszáz terabyte-nyi adatot összes felhasználójáról. A szakértők ezért már felvetették, hogy az öngyilkosság-elemző algoritmus minden eddigi adatgyűjtésnél és -elemzésnél jobban fogja sérteni a felhasználók magánéletét, ugyanakkor mivel ilyen esetekben az időfaktor felülírja a személyes adatok védelmét, a legnagyobb öngyilkossegítő szervezetek Amerikában már meg is egyeztek a céggel. A szervezetek folyamatosan elérhetők lesznek Messengeren, és ha a Face­book értesítést küld egy-egy öngyilkos esetről, azonnal felveszik a felhasználóval a kapcsolatot.

Az elemzés első körben a posztokat és Messenger-üzeneteket érinti, amelyeket az algoritmus az „önveszélyes” kategóriába sorol. Az algoritmus különösen figyel a szomorúságról és bánatról szóló megosztásokra, illetve a Messenger esetében az olyan üzenetváltásokra, ahol a barátok „Jól vagy?” vagy „Itt vagyok, segítek” témájú válaszokat írnak. Az algoritmus azonnal értesíti az emberi elemzőcsoportot a felmerülő üzenetekről, akik aztán eldöntik a tartalom nyomán, hogy azonnali beavatkozásra van-e szükség, vagy elég csak megjelölni az illetőt mint esetleges szuicid hajlamú felhasználót. „Tudjuk, hogy ilyen esetekben a reagálás gyorsasága kritikus tényező. A mesterséges intelligenciák sokkal pontosabbak, mint az emberek által küldött esetleges öngyilkosságról szóló figyelmeztetések” – nyilatkozta a Facebook projektmenedzsere, Vanessa Callison-Burch, aki szerint gyakorta előfordul, hogy az ember valójában segítő tartalmakat oszt meg, amelyeket a barátok már szuicid tartalomként jelentenek.

Az algoritmust Zuckerberg egyelőre csak Amerikában teszteli, de a pozitív tapasztalok alapján valószínűleg hamarosan világszerte bevezetik.

Hirdetés

Kiemelt

Kalandozások a pisai ferde torony körül

Minden világjáró bakancslistáján szerepel a Torre Pendente, azaz a ferde torony, amely egész évben látogatók ezreit vonzza Pisába.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!