2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Lugas, Lugas Kritika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/jatekos-tervezes-2508493/

Játékos tervezés

Így teremt magának otthont a szakember

Díjak és méltatások sorát nyerte el Őrfi József építész egy családi házért – amely történetesen az ő saját háza. Milyen egy példaértékű, emberléptékű otthonépítés a mai Magyarországon?

Piliscsabán járunk, nem messze a fővárostól, előszeretettel költöznek ide a nyugalomra és természetre vágyó kisgyermekes családok. Keskeny bejáró vezet a vasútállomás felől a szerényen megbújó mesebeli lakóházhoz.

Megkapó látvány fogad bennünket: az ősfás környezetbe ágyazott, csupa fa borítású ház csendben és szerényen emelkedik ki az unalmas és jellegtelen épületek sorából. Első pillantásra észre sem veszem, hogy egy meglévő lakóépület bővítésével van dolgunk, annyira magával ragad a látvány és a kiegyensúlyozott tervezés.

Őrfi József díjnyertes piliscsabai háza. Együtt a természettel

Elnézve a régi és az új épületszárnyat, ég és föld a különbség a kettő között. A régi vágású kis ikerház egyik feléből, azt megnyújtva, bővítve, centiméterről centiméterre átgondolva olyan épület született, amely bármilyen kortárs építészeti magazinban vonzza a tekintetet.

Pedig nem volt egyszerű a tervezés folyamata, hiszen egy meredeken, ráadásul rézsútosan lejtő telekre kellett megtervezni a régi ház bővítését. Számtalan kényszerű körülményből kellett kihozni a maximumot egy élhető ház érdekében.

Belépve az előtérbe meleg fogadtatásban van részünk. Őrfi József, a lakóépület tervezője és kivitelezője szerényen mesél a kezdeti nehézségekről, a koncepcióról, az építkezés kihívásai­ról és a jövőbeni elképzeléseiről. Közben körbenézek, és azt veszem észre, hogy a belső tér kialakítása milyen szoros összhangban van a külsővel.

Ugyanazok az anyagok, színek, hangulatok jelennek meg kívül-belül. Az épületet körbeöleli a természet, amely a nagy ablakfelületek miatt nyugalmat, harmóniát sugározva az épület részévé válik.

A koncepció egyszerű volt, a szűkös pénzügyi keret miatt a legolcsóbb anyagok lettek beépítve; a lakóépület ennek ellenére épp az ellenkezőjét láttatja. Itt minden mindennel összhangban van. Alapos tervezés eredménye ez, amihez nagy adag építészeti játékosság is társul.

A nappaliban a falra elhelyezett nagy méretű mágnesfelületek jól reflektálnak a homlokzaton is megjelenő fekete kültéri burkolatra, amely így kis és nagy gyerekek játszóterévé válik. A tervező kevés színnel, alapvetően földközeli színekkel dolgozott, melyek jól harmonizálnak a szomszédos lakószárnnyal is. A ház alaprajza tekintettel van a már meglévő fákra, a fenyők szinte beintegetnek az ablakokon.

A nappali lakótere a szellős kialakítás és a nagy ablakfelületek miatt jóval tágasabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Itt nincsenek felesleges bútorok, nincsenek kihasználatlan terek, felesleges közlekedők, minden részlet alaposan átgondolt.

A földszinti lakótérben van még egy kis hálófülke a szülőknek, egy gyerekszoba és egy fürdő, de Őrfi nagy átéléssel meséli a jövőbeni terveket, hogy nem áll meg itt az alkotásban, az ötletek, elképzelések végeláthatatlanok, és nem is váratnak magukra sokáig. Sok itt a kihasználatlan tér, a lehetőség az épület bővítésére, és van munka elég.

Tervben van egy nagy szülői háló kialakítása a tetőtérben, a garázs befejezése a bejárat mellett, illetve a jelenleg barkácsműhelyként hasznosított térben az alkotó saját tervezőirodáját szeretné megvalósítani – mindezt továbbra is teljesen egyedül. Az épületbe gáz sincsen bevezetve, az elektromos fűtési rendszer is alaposan átgondolt tervezés eredménye.

Ez az épület együtt él a természettel, benne a kis családdal, készen állva az évek során változó igények kiszolgálására is. Nehéz elhinni, hogy mindaz, amit látunk, legnagyobbrészt egyedül, az építész kétkezi munkájával és kitartásával született meg. Jogosan vívta ki az elismeréseket.

Azokból pedig már most sincs hiány: Őrfi háza nyerte el novemberben a Média Építészeti Díját az épület kategóriában; ugyanitt elnyerte az Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat, valamint ez a ház nyert az Index internetes újság közönségszavazásán is.

Tiszteletre méltó és példaértékű beruházás ez: megmutatja, nem a sok pénz, nem a megrendelő vagy az építész önkényes akarata szül remeket. A környezet és a természet iránti alázattal, szűkebb pénzügyi keretekkel, ellenben sok gondolkodással, kreatív és igényes megoldásokkal mindenki megteremtheti magának álmai valódi otthonát. Reméljük, sok más hasonló példát látunk a jövőben is.

(Őrfi József: családi ház, Piliscsaba)

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!