2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Lugas, Lugas Publicisztika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/harckocsik-1840093/

Harckocsik

Ez év júniusa sokféleképpen leírható az európai politikában, csak uborkaszezonként nem. A franciaországi választások azt mutatták, hogy Macron mozgalma teljes sikert aratott mind az államfőválasztáson, mind az azt követő nemzetgyűlési választásokon.

A francia lakosság döntő részének elege lett a hagyományos jobb- és baloldalból, és Macrontól – más történelmi korszakban, mint amely De Gaulle alatt volt – azt várja, hogy vezesse ki az országot abból a mély történelmi válságból, amelyben jelenleg van. Franciaország történelmi múltja ellenére elveszítette vezető szerepét Európában, és az átlag francia számára a korábban hangoztatott nagyság kifejezése mára történelmi relikviává vált.

Fotó: Reuters

Európa vezetői Donald Trump társaságában olaszországi légi bemutatót néznek

Nagy-Britanniában May brit miniszterelnök történelmi hibát követett el: szentül hitte, hogy a rendkívüli választásokat megnyeri, és minőségileg megnöveli 17 fős parlamenti többségét. De részint az elmúlt hetek három merényletének hatására, részint a konzervatív párt téves stratégiája miatt a választásokon a konzervatív párt meggyengült, vereséget szenvedett, és elveszítette parlamenti többségét.

Nagy-Britanniában folytatódik az elmúlt hónapok bukdácsolós politikája, a lakosság a népszavazáson az Európai Unióból való kilépésre szavazott, ezzel megbuktatta Cameron miniszterelnököt, majd az újabb választásokon stratégiailag gyengítette meg a kemény kilépés politikáját követő Mayt.

Mindkét választás azt mutatta meg, hogy Európában elkezdődtek a változások, és a lakosságnak egyre inkább elege van a hagyományos politikai elitekből.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is látványosan színre lépett Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A prágai biztonságpolitikai fórumon keményen bírálta Csehországot a migrációs politikában folytatott szerepéért. Kiemelte, hogy amely ország elfogadta és elfogadja az Európai Unió pénzügyi segítségét, annak szolidaritást kell mutatnia a migrációs válság közös megoldása érdekében is. Juncker beszéde természetesen nem csupán a cseheknek, hanem a visegrádi négyeknek is szólt, és azoknak az államoknak, amelyek Csehországhoz hasonlóan nem hajlandóak a migránsok befogadására.

Az Európai Bizottság elnöke egyszerűen nem értette meg, hogy a kvótarendszer végrehajthatatlan, a határidő lejárta előtt nem sokkal az Európai Unió tagállamai az előírt létszám kevesebb mint 15 százalékát voltak hajlandók befogadni.

Juncker cikket tett közzé európai lapokban, amelynek címe: Megvédeni Európát és az európaiakat, ebben hitet tett az európai közös had­sereg létrehozása mellett. Ez Európában több évtizedes vágy és követelés, de valós végrehajtására mindeddig nem került sor. Juncker azt a nézetet képviseli, hogy ezt a hadsereget az Egyesült Államok ellenére kellene megteremteni. Nem ír arról, hogy az amerikai atomernyő, a műholdas hírszerzés és az Európában állomásozó amerikai csapatok nélkül, ellenére nem létezhet ­európai biztonság.

Nem fogalmazza meg nyíltan, hogy milyen célból kellene létrehozni ezt az európai hadsereget. Arról sem beszél, hogy horribilis ­összegbe kerülne, amelyhez ma a legtöbb európai ország nem tudna és nem is akarna hozzájárulni. Leírja, hogy 17 harckocsitípus van az Európai Unióban, míg az USA-ban mindössze egy. Elfelejti, hogy Európa nemzetállamokból áll, minden ország alapvető célja a saját hadiiparának támogatása, és nem a más államokból történő beszerzés.

Ugyanakkor az Európai Unió 28 (Nagy-Britannia nélkül 27) tagállamából 22 a NATO-szövetség része. Juncker kiemeli, hogy minden európai ország számára a biztonság prioritást élvez, ugyanakkor nem írja le, hogy ennek legfontosabb feltétele a külső határok védelme az ellenőrizetlenül beáramló migránsokkal szemben.

Lényeges fordulat következett be az orosz politikában is. Putyin népszerűsége továbbra is 80 százalék fölött van, és ez év június 15-én az államfő 15. alkalommal négy órán keresztül beszélt, válaszolva azokra a kérdésekre, amelyeket a lakosság tett fel. A több mint kétmillió beérkezett kérdésre válaszolva kiemelte, hogy 2016-ban még 12 százalék volt az infláció, idén eddig 4 százalék. Nyugati adatok alapján elismerte, hogy a szankciók Oroszországnak 50-55 milliárd dollár kárt okoztak, míg a szankciót betartó országoknak az ebből adódó káruk több mint 100 milliárd dollár volt.

Oroszország gondolkodik, hogy differenciáltan felfüggessze-e a szankciót hozó államok némelyikével szemben az orosz élelmiszer-embargót, amely a jelenlegi rendelkezések szerint ez év végéig tart. Kiemelte, hogy az orosz mezőgazdaság részint profitált az embargóból, és az eddig nyújtott állami támogatások révén részint pótolni tudta a kiesett termékeket.
Szentpétervárott idén is megtartották a Nemzetközi Gazdasági Fórumot, ahová érdekes módon a messze legnagyobb delegációt az Amerikai Egyesült Államok küldte.

Meglátjuk, hogy ebben a helyzetben az orosz kapcsolatokban és a szankciók kérdésében hogyan fog reagálni Európa, az USA és Oroszország az új kihívásokra.

Még csak a nyár elején vagyunk. Olaszország és Ausztria választások előtt áll. Szeptember 24-én lesznek a választások Európa kulcsállamában, Németországban. Ha figyelembe vesszük, hogy mind a spanyol, mind a brit szavazást érdemben képesek voltak befolyásolni terrorcselekmények, akkor nehéz jóslatokba bocsátkozni.

Németországban a lakosság hangulata az elmúlt hetekben lényegesen módosult. A bizalmi index Törökországgal szemben három százalékra zuhant, az Egyesült Államok és Oroszország egyaránt 21 százalékon áll. Kína a maga 36 százalékával pozitív helyet foglal el, míg Nagy-Britannia a belpolitikai harcai révén és a beláthatatlan Brexit-tárgyalások kapcsán 60 százalékon áll. A legelfogadottabb ország Franciaország 94 százalékkal.

Hogyan tovább, Európa? Továbbra is több a kérdés, mint a válasz.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!