2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Lugas, Lugas Külpolitika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/fekete-ozvegy-2417755/

Fekete Özvegy

Rio de Janeiro – Véres harc a Rocinha favella feletti uralomért
Mély gazdasági válság és politikai krízis sújtja a brazil társadalmat. A lakosság biztonságérzete is csökken az elharapózó bűnözés rémtetteitől. A Rio de Janeiró-i favellákban a kábítószerbandák könyörtelen harca folyik.

Hol van már a tavalyi olimpia! Csupán futó emlék az a hónap, amikor nagyjából rend volt Rio de Janeiróban, hála a mindenhol jelen lévő, felfegyverzett katonáknak. Nyilván kellett ehhez – talán nem kevés rábeszélésre – a bűnbandák „nemzeti érzése” is, hiszen az olimpia idejére felfüggesztették nézeteltéréseik rendezését. Ma minden ott tart, ahol régen. A riói szövetségi állam területén, ahol 16 millió ember él, az idén 3500-nál is több gyilkosságot követtek el.

Ez az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal több. Száz felé tart a megölt rendőrök száma. Nem kell nagy fegyveres összetűzésekre gondolni a bandák és a rend őrei közt. Az idén a 91. áldozat úgy halt meg, hogy egy favella főútján járőrszolgálatot teljesített, s minden előzetes incidens, szóváltás nélkül fejbe lőtték, mert valakinek zavarta a köreit, ráadásul egyenruhát viselt.

Fotó: Reuters

Rendteremtő művelet a Rocinha favellában drogbandák összetűzését követően. Az élet része

Az embereket különben ez nem zaklatja fel túlságosan, az élet részének tekintik. A nyáron azonban történt két olyan gyilkosság, amelyre a brazil társadalom is felkapta a fejét. Egy 13 éves diáklányt az iskola udvarán négy lövéssel szabályszerűen kivégzett egy rendőr, akit számos megvesztegetési üggyel hoznak kapcsolatba.

Aztán egy lövöldözéskor eltévedt golyó egy várandós nőt talált hason. A gyermeket az orvosok világra segítették, egy ország imádkozott érte, de ő sem élte túl a találatot. Az anyja hasában sem lehet biztonságban a brazil! Betelt a pohár: az állam kérte a szövetségi hadsereget, hogy avatkozzon be, mint tette azt az olimpia idején, amikor a repülőtérről a favellán át vezető autópályát biztosították. Ötezer szövetségi rendőr és katona páncélozott járművekkel, nyolc helikopterrel lepte el a problémás favellákat.

Az elnevezés régen bádogvárosokról, nyomortanyákról szólt, de mára a felhúzott lakások zöme téglából és betonból készül. Az engedély nélkül létrehozott lakhelyeken, amelyekből ezernél több „település” van Rio városán belül – léteznek olyanok is, ahol százezren élnek –, csupán negyven okoz gondokat a hatóságoknak, ott ugyanis a bandák közti fegyveres összetűzések száma 1500-ra nőtt (2013-ban még csak 13 ilyen eset történt).

A riói átlagpolgár biztonságérzetét különösen csökkenti, hogy a kisebb súlyú bűnügyek száma is egekbe nő: mindennaposak a nyakláncletépések, táskarablások, zsebtolvajlások és kocsilopások. A turisztikailag látogatott helyek sem mentesek az ilyen esetektől, az elmúlt két évben 120 százalékkal emelkedett a riói lopások, rablások száma. Ez már érződik a turizmuson is, a bár- és étterem-tulajdonosok a látogatottság harmincszázalékos visszaeséséről panaszkodnak.

Raul Jungmann védelmi miniszter másféle stratégiát ígért, mint a tavalyi. Az olimpia után a hadsereg kivonult a legérzékenyebb helyekről, ezeket aztán gyorsan birtokukba vettek a kábítószer-kereskedő bandák. Most ez másképp lesz: állandóan járőröznek, és razziákat hajtanak végre. „Nem azt akarjuk elérni, hogy a szervezett bűnözés visszahúzódjon – fejtette ki a miniszter –, akcióink arra irányulnak, hogy megsemmisítsük.”

Szép ígéret, de ilyet sokat hallottak már Latin-Amerikában. Gondoljunk Mexikóra, amely a katonaság bevetésével évek óta harcol a kábítószerkartellek ellen. Nem sikerült felszámolni őket, sőt erőszakosabbak, mint valaha.

Michel Temer brazil államfő szinte minden energiáját leköti, hogy kikászálódjon a korrupciós vádak szövevényéből. A riói politikai elit jó része a rácsok mögött ül, jóformán minden párt érintett az egész országot behálózó korrupciós botrányokban.

Amikor a rendőrök naponta viszik vásárra a bőrüket, a gazdasági válságra hivatkozva késve kapják meg a bérüket (a túlórákat ki sem fizetik), nincs elég emberük, s nagy az elvándorlás soraikból. A korrupció ugyanúgy jelen van a rendőrség soraiban, mint a testületet irányító felsőbb körökben.

Különösen veszélyes hely a Rio északi részén elterülő hatalmas Rocinha favella: a kábítószerbandák közt mindennapos háború folyik a terület feletti uralomért. Az ügy háttere: 2011-ben letartóztatták Antônio Francisco Bonfim Lopest – beceneve: „Nem” –, a környék nagy hatalmú kábítószerkirályát.

Ma 96 éves büntetését tölti. Helyét a felesége, Danubia de Souza Rangel és első helyettese, Rogério Avelino da Silva – beceneve: „Rogério 157” – vette át. Két évig nem volt fennakadás, aztán a feleség összekülönbözött a helyettessel a városrész kokain- és cannabisbevételein. Azóta rendszeresek a véres összecsapások a favellában. Egyelőre Rogério 157 van nyeregben, de Danubiát sem kell félteni!

Ki ez a ma 33 éves szépség? A háta mögött Fekete Özvegynek is hívják. A börtönben ülő „Nem” a harmadik férje, az első kettő a Maré favella kábítószerfőnöke volt. Mindkettőt megölték, így kapta a fiatalasszony a Fekete Özvegy nevet. Egyébként neki is börtönben volna a helye, 2016-ban 28 évre ítélték, azonban meglépett az igazságszolgáltatás elől. Állítólag Maréban húzza meg magát, és az Amigos dos Amigos, az ADA, a Barátok Barátai nevű kábítószerbanda védelmét élvezi.

Danubia a közösségi oldalán gyakran teszi közzé szelfijeit, az egyik legutóbbin valahol egy tengerparti strandon lebarnulva látható, a nyakában súlyos aranyláncokkal. Számtalan követője van az interneten, elvégre mégiscsak mutatós asszony, aki kétes tekintélyt vívott ki magának ebben a férfiak által uralt világban.

Danubiának van esélye, hogy visszaszerezze a Rocinha feletti hatalmat, ugyanis „Rogério 157” népszerűtlen intézkedéseket vezetett be. Az utolsó pesót is ki akarta facsarni a helyi lakókból: vámot vetett ki a gázpalackra, az egyetlen elérhető energiahordozóra. A kisbusz- és motorostaxi-szolgáltatások is neki tartoztak fizetni.

Korábban a helyiek bátran fordulhattak a maffiafőnökökhöz, ha megszorultak, kölcsönt kaphattak házbővítésre, kisebb bolt megnyitására, orvosság vásárlására, de ez is megszűnt. Rogério elveszítette a lakosság jóindulatát.

A Rocinha feletti uralomért folytatott harc odáig fajult, hogy a két szemben álló félnek szövetségeseket kellett felsorakoztatnia. Az egykori helyettes a Comando Vermelho de Rióra tett: ez a bűnözőbanda a legnagyobb a kikötővárosban.

Legalábbis az volt eddig. Évekkel ezelőtt megjelent Rióban Brazília leghatalmasabb bűnszervezete, a Primeiro Comando da Capital (a Főváros Első Kommandója) nevű maffiacsoport, amely São Paulóból érkezett, és ádáz harcok után egyre nagyobb szeletet hasít ki magának Rio kábítószerpiacából.

Az ő helyi szövetségeseivel, az ADA-val és a Terceiro Comando Puróval működik együtt Danubia. Alapjában jól elszórakoznánk a Trónok harcára emlékeztető történéseken, csak az a baj, hogy ez valódi vérre megy, és a háború végét senki sem látja.

Kiemelt

Egy újabb adalék a Soros-hálózat Szél Bernadettel együtt akciózó ismert emberéről

A hírhedt felforgató, Saul Alinsky módszereire támaszkodva építenék tovább a hálózatot. Mi ez, ha nem nemzetbiztonsági kockázat? – tette fel a kérdést cikkében a Tűzfalcsoport.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!