2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Lugas, Lugas Helyzetkép
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/lugas/androgun-stilus-1468249/

Androgün stílus

Vége a 2017–18 őszi–téli kollekciókat bemutató divatheteknek. New York, London, Milánó és Párizs után Budapest csak áll és gondolkodik, vajon mit fog jövőre hordani?

A divatguruk szerint a 2017–18 őszi–téli prêt-á-porter kollekciók örökre megváltoztatták a divatot, mert már nemcsak az összeállítás megjelenése számít, hanem a hordhatóság, a kinézet és az anyag érzetének összhangja. Kiváló – gondolhatja szegény földi halandó, míg rá nem néz a New York-i kifutókra. Ott ugyanis anyukáink kedvenc mondását fogadták meg a tervezők: öltözz rétegesen! De nem ám az unalmas top-pulóver-dzseki összeállításban, hanem teljesen értelmetlennek tűnő módon keverve. Vegyél garbót gyakorlatilag minden alá, edzőnadrágot a farmer fölé, hálós topokat az ujjatlan ruhák alá, és kardigánt a dzseki fölé.

A dzseki egyébként a szezon legfontosabb darabjává lépett elő, a kérdés, hogy hogyan teszi az ember egyedivé. Irodai viselet kell? Vágd fel az ujját, hogy kilátszódjon az öltöny/kosztüm. Éljen a rock ’n’ roll? Vegyél az öltöny/kosztüm alá farmerdzsekit! Kifinomultságra van szükség? Hordd a dzsekit ruhaként, széles övvel! Ehhez képest már egész visszafogottnak tűnik a 2000 körüli divat újjáéledése: a nadrág fölött hordott ruhák viselése. És ezt lehet megfejelni a jövő tél egyetlen logikusnak tűnő választásával: a társadalmi és politikai üzenetekkel telenyomott pólókkal.

Forrás: Reuters

Transzszexuális modell brazíliai divatbemutatón. Nincsenek szabályok?

London ezt az összevisszaságot élénk – sokszor fluoreszkáló – színekkel, túlméretezett nadrágokkal, bő kabátokkal, fodrokkal, zsabókkal és virágokkal egészítette ki, Milánó pedig a maximumra járatta a már korábban is felmerülő meztelenséget. Naeem Khan, Jenny Packham, Adam Selman New Yorkban csatlakozott a #freethenipple mozgalomhoz, míg Európában Alberta Ferretti, Max Mara, Emilio Pucci és Versus Versace állt a trend élére. Milánóban kifejezetten Gucci vitte a pálmát a bőrfelületek megmutatásában.

Alessandro Michele bemutatója volt a szezon legsokkolóbb show-ja, amelyet még az amerikai pletykablogger Perez Hilton is úgy kommentált, hogy: „Meg tudná nekem magyarázni valaki ezt a Gucci-kollekciót?” A szettek között ugyan számos míves kézimunkával kidolgozott részlet lapult, de az összhatás inkább a nevetséges és a riasztó provokatív házassága lett. „Az egyetlen dolog, ami ellen igazán tiltakozom, hogy a divatnak szüksége van szabályokra. Én különféle dolgokat veszek, és hagyom őket beszélni, akárcsak egy alkimista” – mesélt Az alkimista kertje elnevezésű kollekciójának születéséről a tervező.

Férfiak női bőrben egy indiai transgender show-n. A botrányok elülnek, a gyakorlat marad

A baj csak az, hogy szegény flóra és fauna bizonyára sikítva menekül a harmóniát hírből sem ismerő, szín- és mintavakságot feltételező őskáosz elől. Az elvileg jövőbe tekintő kollekció bőven merít az elmúlt évtizedek trendjeiből: színes válltömések, díszes farmerdzsekik, lurexleggingsek sorjáznak a 80-as évekből, Elvis-imitátorok kerültek elő az 50-es, 60-as évekből, és reptéri utazók a 70-es évekből, továbbá megjelent a Wayne világának adaptációja a 90-es, illetve a Tenenbaum, a háziátok újraértelmezése a 2000-es évekből. Mindezt az androgün stílus kiemelésével, mivel Michele szerint a férfi- és női sziluettek keverésével új területek hódíthatók meg. Sőt a két nem együtt kezelése valójában az ő világa, és „úszni akar saját óceánjában”.

A polgárpukkasztás után Párizs a maga örök francia eleganciájával némileg finomított a trendeken, hogy reményt adjon szegény begyepesedett kelet-európainak: nem kell csak az idei szekrényéből válogatnia egy teljes szezonon át.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!