2017. augusztus 20., vasárnap, István napja

Lugas Tudomány

Örök időkre – Új adatok Szent Lászlóról a koponyavizsgálat nyomán

Az alsó állkapocs feltételezhetően Bolognában, a nyakszirtcsont egy darabja Nagyváradon, a koponya többi része évszázadok óta Győrött található.

Földvári szerelem

A 122 esztendős Schilhan-ház – eredeti nevén Kedves – mind lakóit, mind az egykori tulajdonosokat tekintve tavi kuriózumnak számít, teli érdekes történeti és családi mozzanatokkal.

A halál hegye – A Nagy háború egymillió áldozata tizenöt kilométerért

Két és fél év hihetetlen szenvedésének vetett véget az első világháborúban szövetséges Osztrák–Magyar Monarchia és Németország közös hadi sikere: a caporettói áttörés.

Fogoly festőnők

Sass Brunner Erzsébet, India magyar lánya, akit elcsábított a távoli ország, de első művészi lépéseit mégiscsak nagy tavunk mellett tette meg.

Van-e ikertestvérünk?

A csillagászok és az amatőr bolygóvadászok nagy örömére a NASA a múlt héten újabb tíz lehetséges Föld-szerű exobolygót fedezett fel.

Háromszázezer éve értelmesen

Eddig azt hittük, hogy a Homo sapiens mintegy kétszázezer éve, Kelet-Afrikában alakult ki, de a minap háromszázezer évesre becsült maradványáról számoltak be.

Monarchia – Százötven éve koronázták királlyá I. Ferenc Józsefet

A „Ius coronandi”, a királyok beavatási szertartása, ilyen csodaszép, szertartásos formában csak Európa két országában, Angliában és Magyarországon maradt meg.