2017. november 21., kedd, Olivér napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/zene-vegtelen-utjain-2364529/

A zene végtelen útjain

A kultikus East október 23-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel
Közhely: a zene végtelen. A ma divatos, azonnal hatni akaró – fogyasztásra ösztönző – antizenéket hallva a közhely nehezen nyer értelmet. Akkor értjük meg, akkor érezzük a végtelen ujjainak érintését, ha olyan zenéket hallgatunk, mint az East. A zenekar történetének eddigi legnagyobb koncertjét láthatjuk-hallhatjuk (közel három órában) 2017. október 23-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Az East zenekar történetének eddigi legnagyobb koncertjét láthatjuk-hallhatjuk (közel három órában) október 23-án a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar 1975-ben alakult, számtalan felállásban hozott létre örök érvényű albumokat – angol és magyar nyelven is fölvett lemezeikkel nemzetközi sikereket értek el, pedig nem kötöttek kompromisszumokat. Azt a zenét játszották, amit játszani akartak, beszéljünk bár jazzrockról, progresszív rockról vagy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közös muzsikáról.

– A zenekar minden formációján, minden nagylemezén végigmegyünk, a legjobb, legnépszerűbb, hozzánk is közel álló dalokat fogjuk játszani. Szakcsi-Lakatos Béla (a zenekar első billentyűse 1975-ben) lép fel velünk elsőként – ez a dzsesszes korszak. Aztán hat felvonásban szépen végigmegyünk minden stíluson. Látványos lesz, ami nagy szó, mert nálunk a hétköznapi koncertek inkább a zenéről szólnak, a látványosságot inkább a „hallványosság” helyettesíti – magyarázza lelkesen Móczán Péter, a zenekar basszusgitárosa, egyik alapítója, és zeneszerzője, a mindenkori csapatban afféle nyugodt erő, ritmusok és harmóniák megfontolt gondozója.

Fotó: Bach Máté

Móczán Péter basszusgitáros, a ritmusok és harmóniák megfontolt gondozója

Majd arról kérdezem, milyen tapasztalatai vannak a hangtechnikával kapcsolatban, hiszen az ő zenéjükhöz enyhén szólva sem elég egy 12 csatornás keverő: – Sok minden megváltozott. 1994-ben, az egykori Budapest Sportcsarnokban volt az utolsó koncertünk – nem búcsúkoncert, nem úgy készültünk, csak úgy adódott –, és az akkori szinten a legjobb hangtechnikát igyekeztünk használni, amit ismertünk. A 2012-es visszatérő koncertünk a Pécsi Országos Színházi Találkozón volt a Kodály Központban. Nemrég nyitották meg, mi voltunk az első nem komolyzenei produkció, akik felléphettünk ott. Nagy megtiszteltetés volt, és mivel én 1994 óta nem álltam színpadon, a gyönyörű koncertterem mellett a beépített hangtechnika is lenyűgözött. Magyarországon 18 év alatt elképesztő fejlődés volt, ilyen hozzáértéssel a világ bármelyik színpadán bármelyik zenekart hangosíthatnák. A mi zenénknek ez fontos, hiszen itt valóban a zene, a hangzás az elsődleges – avat be az alapító.

Természetesen az sem véletlen, hogy épp október 23-ra esik a koncert: a kultikus együttes a forradalmi eszméknek is jelképévé vált az ’56 című dallal és klippel.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!