2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/zalaegerszegi-asatasok-2486611/

Zalaegerszegi ásatások

A tervezett zalaegerszegi Mindszentyneum területén végzett régészeti munkák során a 14. század végén, a 15. század elején épített téglaégető kemencékre bukkantak – ismertette Simmer Lívia ásatást vezető régész a tegnapi sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a település a 14. században királyi birtok volt, a század végén került a Kanizsai családhoz, majd 1394-ben átadták a veszprémi püspöknek. Erre az időszakra tehető a középkori plébániatemplom gótikus átépítése, a püspöki udvarház megépítése, és az égetőkben valószínűleg ezekhez készítették az építőanyagot.

A Mindszenty József hercegprímásnak és a kommunista diktatúra egyházüldözésének emléket állító kiállítóhely több mint ötmilliárd forintos, vallási turizmust is szolgáló városfejlesztési program részeként valósul meg Zalaegerszegen. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere arról számolt be, hogy a Mindszenty-emlékközpont építése a közbeszerzés lefolytatása és a kivitelező kiválasztása után kezdődhet el.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!