2017. november 21., kedd, Olivér napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/vizek-es-fenyjelensegek-mestere-2420701/

Vizek és fényjelenségek mestere

Breznay Pál tárlatát november 18-ig lehet megtekinteni a Pintér Kortárs Galériában
A fények játéka a vízen, a tükröződések és a fürdők világa kifogyhatatlan ihletforrásai Breznay Pál festőművész munkáinak. A Párizsban élő alkotó ritkán állít ki Budapesten: a november köze­péig látogatható, a Pintér Kortárs Galéria három termében rendezett önálló tárlata a víz dimenziójától válik sajátossá.

Magán- és közgyűjteményekből válogatva a festőművész olyan keresztmetszetet szeretett volna megmutatni a mostani tárlatán, amely valamiképpen párbeszédbe elegyedik a mával. Közben felesel is azzal, hiszen a klasszikushoz tér vissza, önálló világot teremt, vállaltan szereti a szépet, és néha nem röstell látszólag kommersz témákhoz nyúlni, mint például a Lánchíd vagy a klasszikus, szép női aktok – és nem érti, miért mentek ki ezek a divatból.

A rakpart szegélyéig kiáradó Duna zöldesszürkéje, az Adria kékje vagy a Lukács fürdő tükörsima vizének fodrozódása, a vízre vetülő fény játéka önálló történetet ír, dallammá fejlődik Breznay Pál képein. A fürdők – különösen a fővárosiak – gyermekkora óta vágyott színterei, ihletadó forrásai. A fürdőzők többnyire kiegészítő elemként asszisztálnak a parton vagy itt-ott a vízbe mosódva a hatalmas kékségben, az aranyban-ezüstben megcsillanó fényekben.

Fotó: Mirkó István

Budai fürdők, lovak és lovasok, arizonai vörös sziklák és valódi csillagképek is megjelennek a vásznakon

Az élénk színekben feltűnő alakok múlékony, tünékeny részei ennek a mindent magába foglaló egységnek. Legyen akár a kép egészét elborító zöldeskék vízben egymásba boruló pár vagy baseballsapkában elúszó alak, a 2001-es terrortámadás mementójaként. – Az Egy amerikai a vízben című mun­kámmal arra céloztam, hogy mi­ként George Bush elveszett akkoriban a nagypolitikában, úgy a képből kiúszó amerikai férfi is a senki földjére tévedt – avat be a művész, aki a megnyitó után beszélgetett velünk.

– A fényjelenségek a főiskola óta na­gyon érdekelnek, első alkotói időszakom­ban csak ezeket tanulmányoztam. Amikor a párizsi éveim után visszatértem a Lukács fürdőbe, és lenéztem a teraszról, olyan erővel csaptak meg gyermekkorom élményei, a fürdő épülete és egy hatalmas festői téma, a kék türkiz vízen játszó napfény, hogy szinte követelte: vigyem vászonra. Ebből az indíttatásból egyből meg­festettem egy sorozatot, ami Párizsban nagyon sikeres lett – mondta Breznay.

Az ezredforduló óta tucatnyi ké­pet festett a legendás Lukácsról, a jelen tárlat a mostani uszoda képet is be­mutatja, de mondhatjuk, hogy a für­dő metamorfózisát követte végig a festőművész, mely alkotások kor­történeti dokumentumként önálló tárlaton is nagyon izgalmasak lehet­nének.

Breznay Pál minden munkája a klasszikus festőiskola tradíciójából merített sajátos alkotás. Az ősi teremtőerő, az életet adó elem ciklikus ritmusossága újszerű értelmezésben tér vissza képein, melyeken a husza­dik század eleji újklasszicizmus motívumai is fellelhetők, azok tovább­éléseként is értelmezhetők. De csak nagyjából egyazon téma, mert a víz anyagszerűségének képei mellett meg­jelennek a lovas képek és az arizo­nai vörös sziklák által megihletett munkák vagy az éjszakai égbolt hatalmas kékje. És valódi csillagképet is láthatunk Breznay egén: az égitesteket világító festékkel festette a vászonra, így a sötétben is szemlélhetjük őket.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!