2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/vashegyi-gyorgyot-valasztottak-magyar-muveszeti-akademia-elnokeve-2322136/

Vashegyi Györgyöt választották a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé

MTI
Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként lett az MMA új elnöke, a 226 érvényes voks közül 140 szavazatot kapott. Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt jelölték a tisztségre. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett az elnökjelöltségtől.

Fotó: MTI

Vashegyi Györgyöt Fekete György, a szervezet leköszönő elnöke köszöntötte az MMA közgyűlése után a Pesti Vigadóban

Vashegyi György programbeszédében arról szólt, hogy az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez. Az új elnök szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, az ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és elérhetővé tétele.

 

Jankovics Marcell lett az egyik alelnök

Az MMA egyik alelnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze lett, a másik alelnököt decemberben választják meg. Fekete Györgyöt tiszteletbeli elnöki címmel tüntették ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tisztújító közgyűlésén kedden a Pesti Vigadóban.

Szemadám György festőművész, író méltatásában Jankovics Marcell széleskörű tájékozottságát, több művészeti ágra való rálátását, intellektusát, műveltségét, kreativitását emelte ki az alkotó higgadt gondolkodása és széles látóköre mellett.

A másik alelnököt decemberben választják meg, mert a szavazás második fordulójában szereplő három jelölt – Kiss B. Attila operaénekes, Marosi Miklós építész és Szemadám György festőművész, író – közül senki nem kapott megfelelő számú voksot.

A közgyűlésen tiszteletbeli elnöki címet adományoztak Fekete György belsőépítésznek, aki hat éven át vezette az MMA-t. A tiszteletbeli elnök az elnökség tagja, az elnökségi ülésen szavazati joggal rendelkezik. Az alapszabály szerint a tiszteletbeli elnök olyan személyiség lehet, aki a rendes tagok között is kiemelkedő, az MMA céljainak szimbolizálására egyedül is alkalmas. Fekete György a címet 2017. november 5-től viselheti.

Eredménytelenül zárult ugyanakkor a négy elnökségi tag megválasztása, miután a 24 jelölt egyikére sem érkezett kellő számú szavazat. Ezt követően Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára javaslatára felfüggesztették a keddi közgyűlést, amelyet várhatóan nyolc napon belül ismét összehívnak.

A közgyűlésen az akadémikusok többek között elfogadták a beszámolókat az elnök, az elnökség, a tagozatok és a bizottságok munkáiról, valamint a 2018. évi művészeti és szakmai programtervről is.

Kiemelt

Hosszúnak egyedül is megy

Koppenhágában megkezdődött az úszók rövid pályás Európa-bajnoksága, Hosszú Katinka pedig rögtön elkezdte az aranygyűjtést.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!