2017. november 21., kedd, Olivér napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/vandorfesztival-makovecz-terekben-2445445/

Vándorfesztivál Makovecz-terekben

Horváth László: A programok szakrális üzeneteket is közvetítenek
Már a múlt héten megnyílt a 15. Héttorony fesztivál, amely a legjobb világ- és népzenét szólaltatja meg Makovecz Imre tereiben. A fesztivál nevét Makovecz Imre jelképpé vált magyar pavilonjától kapta, amely éppen huszonöt évvel ezelőtt épült meg a világkiállításra. A programsorozat tizenegy helyszínen – Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsvárott, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon – várja az érdeklődőket határon innen és túl, és november 20-án, Makovecz Imre születésnapján ünnepi koncerttel zárul.

A fellépők között olyan művészek szerepelnek, mint Berecz András és Berecz István, a Pro Musica Leánykar, a Szent Efrém Férfikar, a Balázs Elemér Group, a Magyar Állami Népi Együttes, Barabás Lőrinc, a Huun Huur Tu, Lajkó Félix, a Fonó Zenekar, a Cimbalom Brothers, az Etnofon Zenei Társulás vagy Dresch Mihály. A koncertek mellett a szervezők beszélgetésekkel, kiállításokkal, fényfestéssel, irodalmi programokkal is várják a közönséget.

– Szeretnénk Makovecz életművét belakni, kivételek persze itt is akadnak; Zalaegerszegen például nem található épület, ellenben a helyiek a Makovecz tervezte ravatalozó felépítésére gyűjtenek, a fesztivál ezt a kezdeményezést is tudja támogatni. Illetve a bécsi helyszín is valamelyest kakukktojás, de, véleményem szerint, a bécsi Hundertwasser Museum is kiválóan illeszkedik a Makovecz-épületek közé. Azért is választottuk a bécsi helyszínt, mert szeretnénk, ha Makovecz Imre hagyatékát a külföldiek is megismernék, hiszen Makovecz korszakalkotó művész volt, a világ legjobb tíz építésze között is számon tartják.

Csodálatos tereket hozott létre fából, olyanokat, amelyekben jó jelen lenni. Lett légyen egy kisebb templom, mint a siófoki, vagy egy nagyobb épület, mint a makói Hagymaház, érezhetjük azt a különös atmoszférát, amit ő az organikus építészet által meg tudott teremteni. Nevelő szándékkal is tesszük, amit teszünk, hiszen nem mindig azt kell elvinni vidékre, amire igény van, hanem meg kell mutatni, hogy ezt is lehet választani – beszél lapunknak a saját és a fellépő művészek motivációi­ról Horváth László, a Héttorony fesztivál főszervezője.

Fotó: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az építész organikus épületeiben különleges atmoszféra érezhető

Különleges fellépők is várhatók, pél­dául a Huun Huur Tu tuvai torok­énekesei, akik a makói Hagymaház egyedi akusztikáját fogják kihasz­nálni, Kolozsvárott a törökvágási református templomot pedig a Szent Efrém Férfikar énekesei zengik majd be.

– A programokban szeretnénk a szakrális üzeneteknek is teret adni. Sok az élő hang, az énekespro­dukció a fesztiválon, ezáltal is az emberi mivoltunk felé szeretnénk terelni a figyelmet, tehát nem a műszaki és digi­tális mivoltunkat, hanem az emberi mivoltunkra szeretne figyelmeztetni ez a fesztivál, amely nemcsak szórakoztat, hanem el is gondolkodtat – mondta a főszervező.

A zenei előadások és kiállítások mellett tánc is szerepel a kínálatban, a szigetvári Vigadó Kulturális Központban a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon című előadását tekinthetjük meg, de például a csíkszeredai programok között is van táncház. A programsorozat záróeseményén, a Pesti Vigadóban tartandó gálaesten Dresch Mihály-koncerten vehetnek részt az érdeklődők.

– A népzenétől egészen a dzsesszig terjed a zenei repertoár, arra azonban ügyeltünk, hogy csak elkötelezett, hiteles művészekkel dolgozzunk, akik – akárcsak Makovecz volt – maguk is össze vannak kötve az égiekkel, sőt nem csak az égiekkel, hiszen a zenének időnként az ördögi üzeneteket is közvetítenie kell; az égi és a földi, avagy ördögi rezgéseknek is meg kell jelenniük – vallja Horváth László.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!