2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/valos-tortenetek-vasznon-2669821/

Valós történetek a vásznon

Díjnyertes műveket vetítenek a nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon

Közel harminc országból ötven különleges, fesztiváldíjas alkotást hoz el elsőként Magyarországra a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF). A január 23–28. között a Cinema City Arénában zajló rendezvény a valódi történetek kedvelőit, az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőket szólítja meg.

A legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmek magyarországi versenyén többek között látható lesz az Európai Filmdíjat nyert Anna Zamecka Az én vérem (Communion) című lengyel dokumentumfilmje, valamint két Oscar-jelölt doku, a Nem vagyok a rabszolgád (I am not your negro) és a Hazám, Watani (Watani, my Home­land) is. A vetítések után a közönség találkozhat az alkotókkal.

A Próbajáték és az Ultra is a sport témája ürügyén rajzol megrendítő emberi portrékat

Fotó: Magyar Média Mecenatúra, Mozinet

A Próbajáték és az Ultra is a sport témája ürügyén rajzol megrendítő emberi portrékat

A kreatív dokumentumfilmek nemcsak szórakoztatnak, hanem gondolkodóba ejtik és megérintik a nézőt, hiszen valódi történeteket mesélnek el valóságos hősökről, akiknek sorsát, személyiségét és helyzetét bemutatva sokfajta nézőpontot tesznek átélhetővé. Az idei fesztivál filmjeinek legfontosabb témái: az oktatás, a család, a változó világ, a demokrácia, a szabadság és a másság.

Számos díjat tudhat magáénak az Ognjen Glavonic rendezte Mélyre temetve (Depth Two) című, sokkoló film, amely egy Belgrád külvárosában található tömegsír kapcsán idézi fel a tizenhét évvel ezelőtti borzalmakat. A Kiégett orvosok (Burning out) Párizs egyik legnagyobb kórházában, a sebészeti osztályon dolgozó emberek mindennap­jaiba enged betekintést: a súlyos stressz alatt álló, létszámhiánnyal küszködő és komoly költségvetési megszorításokkal szembenéző alkalmazottak egymással harcolnak a forrásokért, mindeközben pedig a vezetőség minden eddiginél szigorúbb hatékonysági és nyereségorientált célokat tűz ki.

A Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai által rendezett A monostor gyermekei (The next guardian) című filmben egy olyan bhutáni család élesen megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető.

A magyar filmek közül az Ultra öt versenyző küzdelmét mutatja be a Spartathlon futóversenyen, amely az egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű verseny a világon. A Spartathlon szintideje 36 óra, az Athéntól Spártáig hullámzó, egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóverseny során 246 kilométert tesznek meg a célba érők.

A film egyik különlegessége, hogy a rendező, Simonyi Balázs az egyik főhős, aki maga is ötszörös teljesítője a versenynek. Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. A sport mint téma más magyar versenyfilmben is megjelenik: a Dobray György rendezte Próbajátékban, ahogy a népmesében a szegény ember elküldi fiát szerencsét próbálni, úgy indítja útnak Hollandiába Antal is a 13 éves Szebasztiánt, hogy váljon belőle profi focista.

Nagy a tét, ugyanis a hétfős salgótarjáni roma családnak Szebi az egyetlen reménye arra, hogy kitörjenek a szegénységből. A Bartha Máté rendezte Bajnok Vanesszát mutatja be: a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos bokszgálára készül.
A fesztivál részletes programja a Bidf.hu oldalon olvasható.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!