2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/ujratoltott-magyar-versek-2633353/

Újratöltött magyar versek

Az Ómagyar Mária-siralomból is rapszöveg lesz
A Hungarikum Pódiumon (Vörösmarty tér 7–8.) januárban négy alkalommal is látható a Q – Klasszikusok Újratöltve egyfelvonásos interaktív zenés komédia. Célja nem komolyabb, mint komolytalannak lenni, nem több, mint megszólítani a fiatal közönséget és nem kevesebb, mint szórakoztatni – vegytiszta örömmel.

Nincs hálásabb előadói vállalás, mint újragondolni és -hangszerelni unásig ismert klasszikusainkat, legyen szó akár zeneművekről, akár az irodalmi alapműveltség örökbecsűiről. Jelen esetben ez utóbbiról van szó, a középiskola óta életünk részévé vált, sejtjeinkbe olvadt régi magyar irodalmi alkotások színe-javát prezentálják hárman, Gerner Csaba újraíró tollának és Kovács Áron zeneszerzőnek köszönhetően.

Hogy mi kerekedik ki ebből? Ez mindig jó kérdés, de előre már nagyrészt meghatározza a feldolgozás eredetisége és vagánysága. Ebből pedig nincs hiány: az irodalom kiszámíthatatlanul kezd el hatni megszokott közegén kívül, például három alak, egy feltörekvő anyagmozgató (Gerner Csaba), egy lelkes grafikus segédasszisztens (Bodor Géza) és egy zenei ambíciókat dédelgető sofőr (Kovács Áron) esetében, akinek megszólaltatják a műveket.

Hullik a patina zománca, elszáll a megkövesedő por, rapszövegalap lesz az Ómagyar Mária-siralomból, Király Show Arany János Toldijából, lelepleződik Tinódi Lantos Sebestyén titka.

 

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!