2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/ujev-koszontes-mupaban-2629864/

Újév-köszöntés a Müpában

Sokrétűen gazdag műsort mutat be a Hagyományok Háza

„Az egek teremtő, csillagok építő, menynek-földnek Istene, / Az kit ez világra, szabadulásunkra, szép szűzleány szüle, / Ez új esztendőnek, ti kegyelmeteknek kezdetit megszentelje! / Békesség, boldogság, bor, búza, gazdagság házatokat újítsa! / Isten ellenségtűl, gyülevész, gaz néptűl jószágitok megtartsa” – szól a legrégibb magyar újév-köszöntő szövege, melyet a „Halljátok, mit ajkim zengenek…” című újévköszöntő gála mottójául választott a műsor szerkesztője és rendezője, Pávai István és Mihályi Gábor.

A Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. január 6-ra meghirdetett újév-köszöntő műsor a karácsony és a farsang közötti időszak kapcsán villantja fel az új esztendő gazdag népi hagyománykincsének színes cserépdarabjait.

Nem népszokásokat ismertetnek, hanem azok hangulatát

Az Arany János- és Kodály Zoltán-emlékév fordulóján összeállított műsor vállalása, hogy nemcsak a folklórgyűjtések időszakának terméséből, hanem több száz évvel ezelőtti följegyzésekből, dallamokból is bemutat egy sokrétűen gazdag válogatást – így építve egymással párbeszédbe elegyedő régiből és újból egy időtlen, örök érvényű stiláris időívet.

A Barozda együttes, a Duna Folk Band, az Üsztürü zenekar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének hallgatói, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint még számos fellépő közreműködésével létrejött produkciónak nem célja egész népszokások bemutatása, inkább azok hangulatába szeretnék magukkal ragadni a nézőközönséget.

A Hagyományok Háza szervezésé­ben megvalósuló est fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Kiemelt

Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

A további emelkedéshez jó alapot teremt a minimálbér nyolcszázalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése – mondta Varga Mihály.

Poszt-trauma

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!