2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/tuz-tanc-es-lobalzsam-2541196/

Tűz, tánc és lóbalzsam

Ma kezdődik a 10. Győri Nemzetközi Boogie-Woogie Fesztivál

Aki még év vége előtt egy patinás, de tüzes és táncolható műfajban lubickolva akarja magát megajándékozni, az szerelkezzen föl lóbalzsammal meg sportkrémmel, és menjen el a 10. Győri Nemzetközi Boogie-Woogie Fesztiválra december 7 és 9 között. Aki ismeri ezt a világot, tudja, mire számítson: Dániel Balázs zongorista, a műfaj hazai nagykövete, a fesztivál házigazdája és főszervezője a legjobb társaságot hozta össze.

A fő attrakció természetesen a stílus nemzetközi arca, Ray Dorset, alias Mungo Jerry, akinek egy számát mindenki hallotta legalább már egy házibuliban, de rocksztárimázsa is feledhetetlen és összetéveszthetetlen: mintha Hendrix próbálna beilleszkedni az Onedin család forgatásába.

A boogie-woogie nagy múltra tekint vissza, bár zenetörténész legyen a talpán, aki kinyomozza, melyik volt az a déli zugkocsma az 1900-as évek Egyesült Államokjában, ahol valamelyik zongoristának hirtelen őrült kaszáspókok bújtak az ujjaiba. A műfaj a 20-as, 30-as, 40-es években – sőt napjainkig folyamatosan – is népszerű volt.

Zink Ferenc bőgős, basszusgitáros, Dániel Balázs zongorista és Koch Barnabás dobos

Fotó: Dániel Balázs

Zink Ferenc bőgős, basszusgitáros, Dániel Balázs zongorista és Koch Barnabás dobos

Ha nagyon obskúrusan állunk hozzá, a Mungo Jerry-féle gitáralapú vonal nem is igazi boogie, hiszen itt klasszikusan a zongora a főszereplő; New Yorkban, a stílus aranykorában már akkor rendeztek hármas zongorapárbajokat, amikor a gitárpárbaj mint olyan még nem is létezett. Természetesen mivel ismerjük a zene végtelenségének törvényét, nem mondunk olyat, hogy valami igazi meg nem igazi – a végtelenséget és a stiláris átjárhatóságot mindenki megtapasztalhatja maga is, amikor Dániel Balázs a maga hagyománytisztelő zongoratechnikájával jammel egyet a boogie-woogie-életérzést a 60-as évek második felében megszülető, ördögadta rocksztárattitűddel vegyítő Dorsettel.

A fesztivál természetesen nemcsak a zenéről, hanem a táncról is szól (ezért kell a lóbalzsam meg a sportkrém), hogy műfajtörténetileg a szving melyik végéről kell megközelíteni, az meg legyen a tánctörténészek gondja. Hogy a nagyközönségnek legyen önbizalma táncra perdülni (vagy ellenkezőleg), olyan többszörös bajnokok érkeznek hozzánk, mint a Cherubinski és Cherubinska táncos testvérpár vagy Rasmus Holmqvist és Tove Holmqvist, szintén testvér táncosok.

A további zenei kínálatról: itt lesz Nicolle Rochelle énekesnő az Egyesült Államokból, Christoph Steinbach zongorista Ausztriából, Albert Koch szájharmonikás Németországból, és egyik legnagyobb hazai kincsünk, Pleszkán Écska, akinek hangját és fellépését már volt alkalmam méltatni lapunkban. És persze Dániel Balázs idén is gondoskodik meglepetésvendégekről, de a lényeg: akinek benne van a boogie a lábában, az siessen Győrbe.

A részletekről mindenki tájékozódhat a http://boogiefeszt.hu/hu/ oldalon.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!